Bitcoin bezitters gezocht! Amerikaanse belastingdienst komt met formulier

De Internal Revenue Service (IRS), de Amerikaanse belastingdienst, doet al langere tijd verwoede pogingen om controle te hebben over Bitcoin hodlers. Enkele maanden geleden kregen een heleboel mensen met cryptovaluta al een brief op de deurmat.

Nu komen ze met een nieuw formulier waarmee ze al de informatie hopen te verkrijgen met betrekking tot de aankoop, handel en verkoop van Bitcoin en andere virtuele activa.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin belasting

Belasting over cryptovaluta is al lange tijd een hot topic bij de beleidsmakers. In de Verenigde Staten is dat niet anders.

Omdat de prijs van Bitcoin dit kalender jaar flink is gestegen, hebben veel beleggers winst kunnen behalen. De meerwaarde die het afgelopen jaar is gerealiseerd moet gerapporteerd worden bij en daarnaast is er ook gewoon een belastingplicht.

Begin 2019 stond Bitcoin nog op een prijs van $3.700. Vandaag de dag is dat meer dan het dubbele: $7.500. Een groei in het vermogen mag bij de belastingdienst niet ongezien blijven en daarom komen ze nu met een nieuw formulier.

Ondanks dat het nog over een concept gaat, is al wel duidelijk dat de burger meer duidelijkheid moet verschaffen over zijn of haar handel in cryptovaluta. Zo staat er onder andere:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Hebt u op enig moment in 2019 financiële belangen in een virtuele valuta ontvangen, verkocht, verzonden, geruild of anderszins verkregen?”[/penci_blockquote]

Het document is overigens 10 oktober van dit jaar al gepubliceerd. Het is vooralsnog onduidelijk wat er precies gebeurt met (de antwoorden) uit dit formulier. Het toont echter wel aan dat de belastingdienst meer moeite gaat doen om meer informatie te verkrijgen over het gebruik en bezit van cryptocurrencies.

Het is ook geen verrassing dat er een dergelijk formulier zou gaan komen. Volgens het nieuwe Criminal Investigation Annual Report 2019 vormen cryptocurrencies een ernstig risico voor het financiële en belastingstelsel. Dit benadrukt Jim Lee als volgt:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Cryptocurrencies ondermijnen het financiële en fiscale systeem. Bedrijven kunnen werknemers uitbetalen in crypto en goederen/diensten ontvangen voor crypto. Ze betalen geen belastingen en de partijen verplaatsen hun inkomsten naar offshore-beurzen zonder nadere rapportage. “[/penci_blockquote]

Eerder dit jaar gingen er 10.000 brieven uit naar cryptobezitters. Naar verluid zijn de adressen verkregen via cryptobeurs Coinbase.

Nederland en belasting

Ook in Nederland zijn er vaak vragen over de belasting die je over cryptocurrencies moet betalen. Jurist Clint Cabell heeft het vorig jaar voor jou op een rijtje gezet. Hierin legt hij uit hoe het zit met de peildatum, sparen/beleggen ten opzichte van de verschillende boxen en boetes die erbij horen.

Belastingaangifte: 4 tips voor aangeven bitcoin en andere crypto

Binnenkort komt hij met een nieuwe update over de eerstvolgende aangifte. Hierin zal hij de stand van zaken nogmaals uiteenzetten.

[totalpoll id=”51454″]