Bitcoin weetje: de eerste 50 BTC van Satoshi zijn niet te versturen

Het is weer weekend en dus weer tijd voor een leuk Bitcoin (BTC) weetje. Wist jij al dat de allereerste 50 BTC die er ooit was, (hoe dan ook) niet door Satoshi uitgegeven kunnen worden?

Bitcoin in 2008

Op de Bitcoin Wiki kun je het volgende lezen over deze allereerste transactie:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]The first 50BTC block reward went to address 1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa, though this reward can’t be spent due to a quirk in the way that the genesis block is expressed in the code[/penci_blockquote]

Maar waarom is de genesis block op deze manier bedacht? En waarom mag de BTC van dit block niet worden uitgegeven? Het antwoord ligt logischerwijs bij Satoshi en de manier hoe hij de Bitcoin client heeft bedacht.

De client houdt een database bij met alle blocks en een database met daarin allemaal transacties. Als de client uitleest dat de block database leeg is, voegt het automatisch dit eerste block toe om de database vanuit daar verder op te bouwen.

Dit block bevat dus de 50 BTC die naar het bovenstaande adres (1A1zP1…) is gestuurd. Maar… De client voegt niet de transacties in dit block toe uit de speciale transaction database. Dus hoewel deze transactie onderdeel is van de blockchain, kan de client deze 50 BTC niet terugvinden in de transaction database. Daardoor kan het niet als ‘echte’ transactie worden opgemerkt door de originele Bitcoin client.

Overigens: iedere block verwijst naar zijn voorganger, en dat heeft de genesis block logischerwijs niet.

Genesis Block

Als je nu een nieuwe node opstart, begint het met de kopie van de block database met daarnaast dus apart de genesis block. Satoshi heeft er voor gekozen om de coinbase van deze eerste transactie niet toe te voegen aan de transaction database. De coinbase is de benaming van de eerste transactie die in een block komt waardoor de block reward in circulatie gebracht wordt.

Inmiddels werkt de versie van de client op een andere manier en wordt er anders met de block en transaction databases omgegaan. Maar het genesis block staat dus al op deze bijzondere manier in de code.

Hier kun je nog wat leuks aan toevoegen. Want je zou deze 50 BTC dus praktisch kunnen zien als pre-mine. Voor veel bitcoiners is onder andere de pre-mine een reden om tégen altcoins te zijn. Deze pre-mine munten zijn namelijk nog niet beschikbaar voor het netwerk en al wel voor een selecte groep ontwikkelaars.

Pre-mine

Koos Satoshi er expres voor om deze 50 BTC buiten beschouwing te laten? Om nog maar niet te spreken over de miljoenen BTC die hij/zij in de loop der tijd heeft verzameld,

Overigens was het pas een aantal dagen na het genisis block op 3 januari 2009 dat de software open source gezet. Op 9 januari werd Bitcoin v.01 gereleased in een mailinglist. Op 12 januari vond de eerste transactie plaats in block 170, gericht aan kompaan Hall Finney.

Kom ook eens langs in onze Telegram chat en doe gezellig mee met honderden Bitcoiners!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCSatoshi