Bitcoin en adoptie SegWit: ruim 65% van betalingen maakt er gebruik van

Het gebruik van SegWit bij Bitcoin transactie neemt gestaag toe, wat blijkt uit nieuwe data van Transactionfee. Momenteel maakt ongeveer 65% van de dagelijkse Bitcoin betalingen gebruik van SegWit.

Bitcoin en SegWit

Het is een toename van bijna 200% sinds de release van SegWit in het Bitcoin protocol, op 26 februari 2018. De activatie van SegWit vond echter al eerder plaats: 24 augustus 2017.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

SegWit staat voor Segregated Witness. Het is feature uit het protocol dat er voor zorgt dat transacties op een iets andere (optionele) manier in blocken komen. Naast dat het een transactie kleiner en dus ook goedkoper maakt, heeft het ook een ander voordeel.

Het maakt de implementatie van second layer oplossingen, zoals het Lightning Network, mogelijk. SegWit adressen zijn herkenbaar aan de beginletters bc1.

Het aantal organisaties, wallets en exchanges dat SegWit ondersteunt is in bijna drie jaar tijd aanzienlijk gestegen. Het aantal betalingen dat de feature gebruikt is toegenomen naar 65%. Er is echter nog één grootste partij die nog niet overstag is: Blockchain.com.

Adoptiegraad

De adoptiegraad is echter wel wat aan het afnemen. Volgens data van Woobull is het van 57% in januari dit jaar, gedaald naar een huidig percentage van 48%. Dat klinkt misschien tegenstrijdig in vergelijking met bovenstaande grafiek.

Het verschil tussen de percentages komt door de terminologie die in gebruik is. De bovenstaande grafiek van TransactionFee gebruikt payments (betalingen) en Woobull gebruikt proportion of transactions (adoptie, transacties).

Met batching kun je één transactie doen waar meerdere betalingen in zitten. Een beurs als Coinbase kan bijvoorbeeld 100 betalingen uitsturen als één transactie op het netwerk. Ze besparen op deze manier al miljoenen aan transactiekosten.

Betalingen en transacties op het Bitcoin netwerk zijn dus niet hetzelfde. Elke transactie die door het netwerk wordt verwerkt, kan meerdere outputs (naar meerdere partijen) bevatten.

Op TransactionFee is deze grafiek ook terug te vinden onder het kopje ‘spending transactions’. Het laat zien dat dit percentage sinds maart dit jaar lichtelijk is afgenomen.

Bitcoin en adoptie SegWit: ruim 65% van betalingen maakt er gebruik van

Opvallend, de adoptie van SegWit op bij de veel kleinere cryptomunt Litecoin ligt hoog. Charlie Lee laat in een tweet weten dat het gebruik van SegWit is gestegen tot ongeveer 80%.

?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1295022279252795392%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fcryptopotato.com%2Fuptick-in-bitcoin-segwit-penetration-non-adopters-may-soon-be-on-notice%2F

Kritiek

De SegWit update verhoogde de limiet voor de blokgrootte van Bitcoin naar maximaal 4 MB, zonder dat hier een hard fork voor nodig was. En ondanks dat de protocol upgrade is doorgevoerd, geïmplementeerd en geactiveerd is er wel scepsis.

Luke Dash Jr. is bijvoorbeeld niet blij met het toenemend gebruik van SegWit. Hij is wél blij met SegWit in het algemeen, maar is van mening dat we het alleen moeten gebruiken voor Lightning.

De reden achter deze kritische noot is dat SegWit het mogelijk maakt dat miners grotere blocken kunnen minen. Dit resulteert in een groter wordende blockchain waardoor het synchroniseren langer duurt.

Waar Bitcoin van origine een maximale blokgrootte heeft van 1MB, zijn er sinds de activatie van SegWit al blokken gemined van 2MB. Op verschillende blockexplorers is te zien dat de blokken momenteel ~1,2 MB groot zijn.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCSegWit