Wallet met $300.000 van Afrikaanse exchange onbereikbaar, CEO onvindbaar

Een van de grootste cryptobeurzen uit Afrika zit in de problemen. De oprichter van Golix, Tawanda Kembo, is namelijk vanuit het niets van de aardbodem verdwenen.

Dit gebeurde nadat hij aangaf de toegang tot de cold wallet van de exchange te hebben verloren. Opmerkelijk genoeg kwam Kembo wel met een reactie op dit nieuws. Hierover later meer.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Golix bitcoin beurs

Volgens een lokale nieuwszender zaten er 33 Bitcoin (BTC) in de cold wallet van Kembo. Deze BTC heeft op dit moment een waarde van iets meer dan $300.000.

Het is niet het eerste probleem voor de Golix exchange. De afgelopen maanden lag de beurs al onder een vergrootglas. Een derde partij hield ook al een oogje in het zeil. Kembo zou ook persoonlijke problemen hebben.

Deze maatregel is in werking genomen toen klanten klachten in begonnen te dienen omdat ze geen geld meer konden opnemen.

De gang van zaken ging niet in overeenstemming met de wettelijke verplichtingen die Golix had ten opzichte van haar gebruikers. Na verscheidene waarschuwingen gaf de Reserve Bank of Zimbabwe opdracht om de beurs te sluiten.

Wallet met $300.000 van Afrikaanse exchange onbereikbaar, CEO onvindbaar
Tawanda Kembo, oprichter van Golix, bron: iharare

Controle van autoriteiten

Ondanks deze toenemende controle, gingen de oprichters wel verder met hun zaakjes. Ze deden een Initial Coin Offering voor een eigen GLX token. Naar verluid was deze ICO succesvol en werd er tussen de twee en tien miljoen dollar opgehaald.

Desondanks beschouwden de autoriteiten Golix niet als functioneel genoeg en dus besloten ze eerder dit jaar de tent te sluiten. Het is echter een mysterie waar de Bitcoins van Mr. Kembo zijn gebleven.

Velen vragen zich ook af wat er gebeurt met de overige tokens van klanten die deze niet vóór de sluiting van het platform hadden weggehaald.

De autoriteiten uit Zimbabwe proberen de heer Kembo en de toegang tot zijn wallet vinden, om zo de openstaande saldi van de klanten te kunnen vergoeden.

Opmerkelijk kwam Kembo zelf met een reactie. Hij vertelde zijn kant van het verhaal bij nieuwszender hirare.

Update: reactie van de CEO

Volgens hem heeft 99% van de gebruikers het geld kunnen opnemen. De 1% van de mensen die dit niet heeft gedaan, worden volgens hem nu gebruikt om hem zwart te maken.

Golix was financieel stabiel en ondanks dat het bedrijf niet meer winstgevend is, kwam het niet kunnen uitbetalen van deze 1% niet voort uit onvermogen. Het had vooral te maken met technische issues.

Verder was het voor het cryptobedrijf ook heel moeilijk om aan een bankrekening te komen waar vanaf het fiat geld uitbetaald kon worden.

Verloren bitcoin

Hij ontkent niet dat hij de toegang tot 33 Bitcoin is kwijtgeraakt. Maar ook dit nieuws is volgens hem uit context getrokken. Hij zit naar eigen zeggen al heel lang in bitcoin en in de vroege jaren was het lastig om je BTC veilig op te slaan.

Hij deed dit jaren geleden op een Linux en toen is hij deze BTC kwijtgeraakt. Het ging destijds om een klein bedrag (in dollarwaarde) en dit verhaal vertelde hij dan op conferenties. Het betrof volgens Kembo niet de cold wallet van de exchange en dus is er van dit verhaal niets waar.

Wat precies de waarheid is van dit gerucht laten we in het midden. Het verhaal van Kembo en de Zimbabwaanse autoriteiten is in ieder geval wel tegenstrijdig.

Bron: Cryptopolitan

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Valkyrie lanceert Bitcoin Futures fonds met 2x leverage

Het grote Valkyrie slaat weer toe op de bitcoin-markt en lanceert een Futures-fonds waarmee investeerders...

Wat is ethereum Nieuws
ETH Koers Stuit Op Weerstand $3K Niveau – Wat Gaat Ethereum Doen?

De Ethereum koers staat deze vrijdag net onder het niveau van $3.000 en het heeft...

beste ai crypto Nieuws
AI Coins In De Lift Na Winst Nvidia – 3 Beste Crypto AI Projecten

Nvidia, de bekende fabrikant van microchips, maakte op woensdag zijn omzet van Q4 2023 bekend....

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Lees meer