Komt rechtszaak tegen oprichter bitcoin beurs Mt. Gox tot een climax?

Een van de vele hoofdstukken in de soap rondom de hack van bitcoin beurs Mt. Gox kan tot een einde komen. Althans, als de voormalig CEO van de exchange zijn zin krijgt in de rechtbank.

Hack bitcoin beurs Mt.Gox

In februari 2014 werd er 850.000 bitcoin (BTC) gestolen van de beurs. Ten tijden van de hack was dat meer dan $450 miljoen waard.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Mt. Gox sloot de deuren en een lange reeks aan rechtszaken volgde. In april van dit jaar werden de voormalige klanten op de hoogte gebracht van het aantal BTC dat zij terug krijgen.

In een motie, ingediend op 7 januari bij de federale rechtbank van Chicago, vroeg voormalig CEO Mark Karpeles om een uitspraak te doen waarbij geen rekening wordt gehouden met de zogenoemde class action. Dit is een term om aan te geven dat een grote groep mensen collectief een vordering bij de rechter brengt.

Gregory Greene, een gedupeerde van Mt. Gox en inwoner van Illinois, bracht ook zijn zaak bij de rechter. Als het aan de voormalig CEO ligt, wordt de zaak van Greene niet verder doorgezet.

De rechtszaak is al zes jaar bezig, en Greene geeft zijn aanklacht al maar liefst vier keer gewijzigd. De laatste keer dat hij dat deed was in maart 2017. Er zijn nog drie punten over: ‘conversion’, nalatigheid en consumentenfraude.

Aanklachten aan voormalig CEO

De eerste keer beweerde Greene dat Karpeles op een illegale manier de controle over zijn bitcoin (en die van anderen) had. Daar bleek in de rechtbank echter geen bewijs voor te zijn.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Het is niet vast te stellen of Karpeles de controle of eigendom over de bitcoin en de fiatvaluta van Mt. Gox overnam.”[/penci_blockquote]

In de tweede aanklacht betoog de gedupeerde dat Karpeles nalatig was om de de bitcoin van gebruikers te beschermen tegen misbruik. Het team van Karpeles gaat hier op twee manieren tegenin:

Lees ook: Hedgefonds wil Bitcoin (BTC) claims van slachtoffers Mt. Gox kopen.

Tot slot betoogde de aanklager ook dat Karpeles de boel heeft bedrogen door te beweren dat de diensten van Mt. Gox een veilige optie waren om bitcoin te handelen. Opnieuw kreeg Greene geen gelijk.

Het wijst er op dat Greene initieel niet eens wist wat de ‘algemene voorwaarden’ van het bedrijf eigenlijk waren. Hij kon ook niet bewijzen dat al het promotiemateriaal op de website misleidend was.

Einde van de zaak?

De voormalig CEO vecht sinds de val van Mt. Gox in februari 2014 al lange tijd voor zijn eigen gelijk. Het is hem al een aantal keer gelukt om aanklachten op zij te schuiven met goede argumenten.

Een rechtbank in Tokio heeft hem in maart vrijgesproken van verduistering van geld. Het gaf hem alleen een voorwaardelijke straf voor het vervalsen van gegevens. Karpeles gaat echter in hoger beroep ondanks dat er geen ‘verplichte tijd in de gevangenis’ aan de uitspraak zat gekoppeld.

Aangezien de ‘samenvattende motie’ vraagt om alle resterende kosten weg te nemen, zullen de advocaten van Greene hier waarschijnlijk tegen in gaan.

De zaak gaat op deze manier al langer door dan de tijd dat de exchange überhaupt bestond. Een lange bitcoin soap dus..

Bron: Decrypt

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTChackMt.Gox