‘Bitcoin (BTC) koers laat correlatie met aandelen S&P 500 los’

De correlatie tussen de bitcoin (BTC) koers en aandelenindex S&P 500 is minder sterk dan vorige maand. Dat blijkt uit een analyse van The Block Research.

Bitcoin koers en S&P 500

Wat is onderzocht? Het verband tussen het handelspaar BTC/USD op Coinbase én de S&P 500 Futures. De S&P 500 is een aandelenmandje van de 500 belangrijkste bedrijven in de VS.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Sterker nog, het statistisch verband tussen beide variabelen ligt op het laagste niveau sinds twee maanden.

De huidige correlatie tussen de twee assets is 0.15. Een verband dat volgens de onderzoekers ‘bijna verwaarloosbaar’ is.

Ter vergelijking: bijna één maand geleden op 16 april lag deze correlatie nog op 0.53.

‘Bitcoin (BTC) koers laat correlatie met aandelen S&P 500 los’

bron: The Block Research

Correlatie

Wat kunnen we hieruit concluderen? Het betekent dat beide assets elkaar nauwelijks volgen. Stel dat de aandelenindex stijgt, dan is de kans niet zo heel groot dat Bitcoin óók stijgt. En vice versa.

Een waarde van ‘1’ staat voor een ‘perfecte’ correlatie van 100%, terwijl bij een waarde van ‘-1’ er géén statistisch verband bestaat.

Bitcoin geldt als een asset die niet of nauwelijks is gecorreleerd met de reële economie.

Lange termijn

Dat Bitcoin eerder dit jaar een sterke correlatie vertoonde, ligt niet perse voor de hand.

Dat bevestigt het onderzoek van Coinbase, waarin de onderzoekers concluderen: Bitcoin en aandelen zijn ‘wel eens’ gecorreleerd, maar BTC gaat vaker zijn eigen gang.

Opvallend detail: ze deden hun uitspraken over een periode tussen 2015 tot maart 2020. Dat is een veel langere periode dan waar de onderzoekers van The Block zich op baseren.

‘Bitcoin (BTC) koers laat correlatie met aandelen S&P 500 los’

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...