‘Bitcoin en goud hebben géén prijs correlatie’, stellen deze onderzoekers

Bitcoin (BTC) krijgt vaak de naam ‘digitaal goud‘ toebedeeld. Beleggers zien de cryptocurrency als een ‘veilige haven’ en als hedge in het huidige fiat geldstelsel waarbij geld ontwaart. De prijs van Bitcoin heeft echter helemaal geen correlatie met goud, concluderen de onderzoekers van LongHash.

Bitcoin en goud

Het recente conflict tussen de Verenigde Staten en Iran bleek voor veel mensen hét bewijs te zijn dat Bitcoin een safe haven is. Een veilige haven net zoals goud dat is in monetair onzekere tijden. De prijs van BTC en goud steeg in de eerste week van 2020 parallel. Is dat nu toeval?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als we echter naar de langere termijn kijken, zien we een heel ander beeld. Feitelijk gezien is er nauwelijks tot geen verband tussen de prijzen van Bitcoin en goud.

De gegevens in de onderstaande grafiek laat de mate van correlatie zien tussen Bitcoin en goud. Ook ether, de tweede cryptomunt van de markt, en aandelenindex S&P 500 is meegenomen in de vergelijking. Er is gebruik gemaakt van de 90-daagse Spearman rank correlations, met data van Coin Metrics.

'Bitcoin en goud hebben géén prijs correlatie', stellen deze onderzoekers

In de berekening de correlatie met de rangschikking van Spearman is er een schaal van -1 tot 1. Een score van -1 geeft een perfecte omgekeerde correlatie aan, een score van 0 laat zien dat er geen correlatie is en een score van 1 geeft aan dat er een positieve correlatie is.

Gaan beide assets omhoog op hetzelfde moment, dan is de correlatie 1. Gaat goud omhoog en BTC omlaag, dan is dit getal -1. En in bovenstaande grafiek staat de gemiddelde correlatie over de laatste 90 dagen.

Zoals de grafiek laat zien, schommelt de prijscorrelatie tussen Bitcoin en goud sinds eind 2013 rond de 0 tot 0,2. Dit zou wijzen op een zeer zwak niveau van correlatie tussen de twee activa.

Ether daarentegen heeft een hoge mate van correlatie met Bitcoin, vooral sinds begin 2018. Het getal hangt namelijk al meer dan twee jaar rond de 0,8.

Dat is natuurlijk te wijden aan de handelsparen die ETH heeft met de grootste cryptomunt.

Lange historie

Bitcoin leek soms te dienen als een veilige haven als er wereldwijd onrust was. Ten tijde van de Griekse schuldencrisis (juni 2015) presteerde Bitcoin goed, en rondom de eerste tekenen van een Brexit in juni 2016 en de verkiezingen van Donald Trump in november 2016 overlegde BTC ook goede cijfers.

Maar dit zijn slechts incidenten. Het niveau van de correlatie tussen Bitcoin en goud is in het bestaan van de cryptomunt ongeveer hetzelfde gebleven.

Ondanks beweringen dat Bitcoin de status van ‘veilige haven’ toegewezen krijgt, is de realiteit dat de koersontwikkeling van de cryptomunt sinds oktober 2019 omgekeerd evenredig is met goud.

Je kunt ook een andere methode gebruiken, die van Pearson. Op CoinMetrics kun je zelf kijken hoe de grafiek er dan uit ziet. Dit geeft nauwelijks verschillen: de conclusie blijft hetzelfde. Er is geen correlatie tussen de prijs van Bitcoin en goud.