‘Bitcoin beurzen ontvingen in 2019 zo’n $2,8 miljard aan BTC van criminelen’

Blockchain-analysebedrijf Chainalysis maakte woensdag bekend dat ze $2,8 miljard aan Bitcoin transacties hebben getraceerd die in 2019 door criminelen naar cryptobeurzen zijn gestuurd. De grootste hoeveelheden BTC kwamen terecht bij Binance en Huobi ging.

Bitcoin illegaal gebruik

“Hoewel exchanges altijd een populaire off-ramp zijn geweest voor onwettige activiteiten, nam het gebruik ervan sinds begin 2019 gestaag toe. In de loop van het hele jaar hebben we $2,8 miljard getraceerd in Bitcoin dat van criminelen terecht kwam op cryptobeursen,” merkte Chainalysis op.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Van dit gigantische bedrag kwam 27,5% terecht bij Binance en 24,7% bij Huobi.

Op de twee beurzen heeft een kleine groep accounts het afgelopen kalenderjaar meer dan $100 miljard aan BTC ontvangen. Maar liefst 75% van het totale ontvangen bedrag dat op Huobi en Binance terecht kwam, ging naar de 810 grootste rekeningen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”In totaal hebben iets meer dan 300.000 individuele accounts bij Binance en Huobi Bitcoin van criminelen ontvangen.”[/penci_blockquote]

Volgens het analysebedrijf gaat het met deze grote accounts waarschijnlijk om handelaren op de over-the-counter (OTC) markt. Deze accounts zijn ‘doorgaans gelinkt aan de (naam van de) exchange, maar werken onafhankelijk’.

'Bitcoin beurzen ontvingen in 2019 zo'n $2,8 miljard aan BTC van criminelen'

KYC en AML procedures

Huobi en Binance hebben allebei Know-Your-Customer (KYC) en Anti-Money Laundering procedures en maatregelen, maar de eisen hiervoor zijn bij de OTC desks lager. Daardoor is het volgens Chainalysis perfect om hier geld op wit te wassen.

Het bedrijf heeft gekeken naar de lijst van 100 grootste plekken voor OTC deals. Maar liefst 70 hiervan komen bij Huobi vandaan. Volgens het rapport zijn zij in totaal goed voor 1% van al de activiteit van Bitcoin in een maand.

The Block zocht contact met zowel Huobi als Binance voor nadere uitleg, maar het ontving nul op rekest.

In een verklaring aan Chainalysis zei Samuel Lim, de chief compliance officer van Binance, wel dat de beurs ‘zich inzet voor het verminderen van financiële criminaliteit in crypto en het verbeteren van de gezondheid van onze branche’.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Samuel Lim”]”We zullen onze KYC- en AML-technologie blijven verbeteren, evenals de tools en partners van derden waarmee we samenwerken, om onze nalevingsnormen verder te versterken,”[/penci_blockquote]

Een van deze tools is Know-Your-Transaction, wat door Chainalysis is ontwikkeld. Er zijn meerdere beurzen die dit geïmplementeerd hebben.

Een bekend vraagstuk is: is Bitcoin wel goed als het zo veel door criminelen wordt gebruikt? Unchained Capital heeft hier een bekende blogpost over geschreven met de naam ‘Bitcoin is not for Criminals’. Volgens het artikel is het juist de functie van Bitcoin dat iedereen gebruik kan maken van het netwerk.

Ben jij het hier mee eens? Kom eens langs in onze Telegram groep en praat gezellig mee over alle ontwikkelingen. Neem ook eens een kijkje in onze nieuwe Discord groep.