Bitcoin donaties aan politici in Japan nu bij wet geregeld

In Japan zijn donaties met Bitcoin en andere cryptomunten nu wettelijk toegestaan zijn. Dat bevestigt Sanae Takaichi, minister van Binnenlandse Zaken en Communicatie aan persbureau Reuters.

De derde economie ter wereld was terughoudend hiermee omdat het rechtssysteem uit balans kon raken, aldus het Japanse ministerie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en crypto in Japan

Takaichi merkte op dat de cryptocurrencies bij de verkiezingen erg in trek waren. Dit terwijl er geen strenge richtlijnen vanuit de overheid voor zijn gesteld.

Politici moesten al verplicht melden, zodra zij donaties ontvingen in aandelen, obligaties of fiat geld.

Cryptomunten vielen nog buiten deze regel. De donateur en de politicus hoefde nergens de bijdrage actief te melden.

Hoewel het een stap vooruit lijkt dat de crypto nu een wettelijk toegestaan donatiemiddel is, kun je het ook anders bekijken.

In wezen liep de Japanse politiek achter op ontwikkelingen in de markt.

Politieke donaties

Er zijn strenge regels voor politieke donaties in Japan. De Political Fund’s Control Act (PFCA) beschrijft een reeks criteria voor politieke bijdragen.

Volgens de The International Institute for Democracy and Electoral Assistance, afkomstig uit de PFCA, mogen er namelijk geen anonieme bijdragen gedaan worden.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Het is verboden om anonieme bijdragen te doen die in contact staan met verkiezingen of andere politieke activiteiten.”[/penci_blockquote]

Cryptocurrencies stonden feitelijk gezien nog bóven de wet. Privacymunten kunnen de identiteit van de donateur bijvoorbeeld eenvoudig verdoezelen. Maar niet alleen de anonimiteit van een transactie was een issue:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Het bedrag van een individuele bijdrage aan een persoon (buiten politieke partijen en organisaties) mag niet meer dan 1,5 miljoen yen per jaar zijn.”[/penci_blockquote]

Crypto als donatiemiddel

Dit bedrag komt neer op grofweg €13.000.

De wet verbiedt ook alle donaties van vakbonden of organisaties aan individuele politieke figuren. Via cryptovaluta was er snel een omweg gevonden.

De overheid had door dat dit haar systeem ondermijnde. De beste oplossing was om de regelgeving rondom cryptocurrencies te verduidelijken.

Bitcoin donaties aan politici in Japan nu bij wet geregeld

Hoewel cryptovaluta zoals een Bitcoin binnen Japan een legale betaalmethode zijn, was de PFCA dus niet helemaal up-to-date.

Volgens een Japanse professor is dit een duidelijk voorbeeld van ‘progress outrunning legislation’.

Beleid loopt in zijn ogen altijd achter op innovatieve markttrends. Nieuwe ontwikkelingen stellen zichzelf buiten de grenzen van de traditionele wetgeving op.

Bron: CCN