‘Bitcoin (BTC) en andere virtuele munten brengen ons in valuta-oorlog’

De winnaar van de Nobelprijs voor de Economie van 2014, Jean Tirole, heeft een interessante lezing gegeven. Hij analyseerde namelijk de relatie tussen ontwikkelingen op gebied van fintech en financiën.

Hij gelooft dat blockchain en andere andere nieuwe fintech producten wel degelijk effect hebben (gehad) op de economie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarnaast vertelde hij dat veel mensen hopen dat fintech kan zorgen voor een hoger rendement bij beleggingen. Maar de vraag is: kan deze technologie onze wereld ook beter of slechter maken? En hoe zit het met Bitcoin?

Bitcoin en de economie

Jean Tirole zei dat opkomende technologieën de economie niet noodzakelijk zullen verstoren. Volgens de Franse professor blijven tussenpartijen voor transactie (zoals banken en financiële instellingen) nog steeds erg belangrijk.

Bovendien benoemde hij ook dat we op het punt staan van een valutaoorlog. Deze keer zal het volgens hem niet enkel gaan om tastbare valuta, maar ook virtuele valuta en cryptocurrencies.

Overigens interessant om te zien dat er iedere 80 jaar een nieuwe valuta op de markt komt. In onderstaande tweet is dat beter te zien. Gaat Bitcoin de plek van de Amerikaanse dollar innemen, of doet China een greep naar de macht?

Jean Tirole gelooft dat de economie alleen met een stabiele valuta en een stabiele handelsmarkt zich op lange termijn verder kan ontwikkelingen. Daarmee lijkt hij afstand te willen nemen van Bitcoin.

Hij heeft er ook twijfels bij of virtuele valuta nu op een goede manier wordt ingezet (als speculatieve asset).

Zo is hij van mening dat we beter gebruik moeten maken van de blockchain in plaats van het te token te gebruiken als speculatieve middel voor investeringen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Er komen bubbels in de markt van de virtuele valuta, en dat zal ons kunnen brengen in een valuta oorlog”[/penci_blockquote]

Bitcoin kopen? Neem eens een kijkje op Bitvavo!

Banken en tussenpersonen

Jean Tirole gelooft ook dat blockchain banken niet zullen vervangen. Hij zei: “De People’s Bank of China heeft mij duidelijk gemaakt dat blockchain banken nooit zal vervangen.”

Hiermee doelt hij op de digitale Renminbi die komend jaar uitgerold zal worden. Dit is een initiatief van de Chinese centrale bank, in samenwerking met zeven staatsbedrijven.

Deze vier commerciële banken en drie Telecombedrijven blijven dus gewoon (als tussenpartij) bestaan, ondanks dat er wel blockchain in het spel zit.

Hij legde dit uit met het voorbeeld dat banken ook een functie hebben dat mensen daar hun spaargeld kunnen stallen. Dit moet voldoen aan bepaalde vereisten, en blockchain kan deze ‘long term banking services’ niet vervangen.

[totalpoll id=”51509″]

Bitcoin bank

Het is de vraag of Tirole precies door heeft wat er zich af speelt op de markt. Want waar hij wel weet van de Central Bank Digital Currency van China, lijkt hij te negeren dat dit juist een speerpunt is van Bitcoin: Be Your Own Bank.

Waar hij ook telkens verwijst naar speculatieve assets en blockchain, lijkt hij ook de monetaire waarde van Bitcoin te negeren. BTC is namelijk niet een utility token, maar eerder een oppotmiddel.

En dit digitale oppotmiddel is ook nog eens te gebruiken als betaalmiddel, waar dus geen tussenpersonen voor nodig zijn.

En een instrument om mee te sparen? Dat kun je met Bitcoin ook zelf doen. Je krijgt misschien geen rente over jouw cryptovaluta, maar je weet wel dat je het belegt in hard money, wat de euro niet is. Wat denk jij? Kom gezellig langs in onze Telegram chat en discussieer mee!

Bron: Chaindd

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCcrypto