‘Digitale dollar moet Bitcoin gaan verslaan’ volgens Amerikaanse senator

Tijdens een hoorzitting over de mogelijke introductie van een ‘digitale dollar‘, kwam zowaar de term Bitcoin om de hoek kijken. Senator Tom Cotton was van mening dat wat de Verenigde Staten ook bedenkt, het ‘beter moet zijn dan Bitcoin’.

Dollar versus Bitcoin

Hij vindt ook dat het superieur moet zijn dan de digitale yuan. Deze Digital Currency Electronic Payment (DC/EP) van China is al ver in ontwikkeling. Het project verkeerd zich momenteel al in de pilot fase.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als de digitale vorm van de dollar niet goed genoeg wordt, loopt het positie gevaar in het ‘wereldwijde betalingssysteem’, denkt Cotton.

Eind vorige maand hield de commissie van het senaat, gespecialiseerd in bankzaken, een virtuele hoorzitting over de noodzaak van een digitale dollar.

Deze dollar fungeert al lange tijd als de de wereld reservemunt. Mede hierdoor heeft de Verenigde Staten machtspositie kregen.

Bijna elke grote markt is gebonden aan de USD als ‘basisvaluta’. Kijk zelf maar eens om je heen. In welke valuta berekenen wij de Bitcoin prijs? Doorgaans is de primaire wisselkoers het handelspaar met de dollar.

Voor het eerst in de geschiedenis van dominantie van de dollar vertoont het tekenen van zwakte. Tel daarbij de ontwikkeling en lancering van het elektronische betalingssysteem uit China op, en de dagen voor de dollar lijken geteld.

Alle eeuwen in het verleden hebben aangetoond dat wereld reservemunten vaak ~80 jaar bestaan. Of dit nu de Nederlandse gulden was in de gouden eeuw of de Franse munt voorafgaand aan de Franse revolutie.

Digitaal geld

Tijdens de hoorzitting drongen voormalig voorzitter, van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), en J. Christopher Giancarlo, van de Digital Dollar Foundation, er op aan om door te ontwikkelen.

Senator Tom Cotton waarschuwde hierop dat de Amerikaanse digitale dollar beter moet zijn dan Bitcoin en de digitale yuan.

Afgaand op het ‘printbeleid’ van de afgelopen maanden zal het nog een hele opgave worden om Bitcoin te kunnen evenaren. Bitcoin is daarnaast ook een munt en betaalsysteem zonder baas en is daarnaast ook nog eens volledig neutraal. Daardoor zou het niet ingezet kunnen worden als machtsmiddel in bijvoorbeeld een handelsoorlog tegen China.

Het klinkt zeer onlogisch dat de Verenigde Staten deze prachtige eigenschappen gaan overnemen in hun digitale munt. Tom Cotton zal dus er, ondanks zijn waarschuwing, toch aan moeten geloven. De digitale dollar zal niet zomaar even beter worden dan Bitcoin,

Heb je vragen over het nieuws of wil je er gewoon gezellig over discussiëren? Kom eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCdollar