‘3 redenen waarom de SEC wél een bitcoin ETF moet goedkeuren’

David Weisberger, de mede oprichter en CEO van CoinRoutes, zegt dat er drie redenen zijn waarom de beredenering van de Securities and Exchange Commision over exchange traded funds onjuist zijn. De SEC heeft al meerdere keren verzoeken voor een Bitcoin ETF afgewezen, maar volgens Weisberger is dit dus gebaseerd op verkeerde bevindingen.

Bitcoin ETF

Op 9 oktober jongstleden was het weer zo ver. Het verzoek van Bitwise en de NYSE Arca om een bitcoin ETF aan te bieden, voldeed niet aan de eisen van de ‘Exchange Act’. Deze is opgesteld om “frauduleuze en manipulatieve praktijken te voorkomen” op de nationale effectenbeurs.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”De afwijzing markeert een vergeefse poging om de eerste bitcoin ETF van de grond te krijgen”.[/penci_blockquote]

Weisberger heeft bij CoinDesk drie redenen op een rijtje gezet om aan te tonen dat de argumenten van de SEC onjuist zijn.

Voldoen aan eisen

Ten eerste zijn er al veel bitcoin-beurzen die voldoen aan de normen en eisen voor ‘money centers’. Daarom zijn er volgens hem geen bewijzen voor ‘nep- en niet-economische activiteit’. Volgens Weisberger bieden deze beurzen in feite voldoende liquiditeit voor prijsontdekking.

Ten tweede noemt hij het argument dat goud, zilver en andere kostbare metalen ook al goedgekeurde ETF’s hebben. Vergeleken met Bitcoin zijn deze activa veel minder transparant en dus is dit geen reden om de verzoeken voor een BTC ETF af te wijzen.

De spotprijzen van deze grondstoffen hebben een bid-ask spread van meer dan 4%. De prijzen van bitcoin zijn toegankelijk vanaf een groot aantal markten met een bid-ask spread van minder dan 1%.

Manipulatie

Ten derde is er volgens de CEO van CoinRouters ook manipulatie bij andere grondstoffen. Dit is onlangs nog aangetoond in de RICO-zaak tegen handelaren in edelmetalen. Weisberger is van mening dat de SEC een vooroordeel heeft door de standaard waar bitcoin aan moet voldoen, te hoog in te zetten.

Bitcoin is volgens hem niet meer onderhevig aan mogelijke manipulatie en het opereert in een markt die makkelijk te controleren is. Het heeft geen zin om de edelmetalen voor te trekken om daarmee de goedkeuring van een ETF bitcoin te vertragen.

Er zijn echter ook mensen, zoals Bitcoin prominent Adam Back, die denken dat BTC helemaal geen ETF nodig heeft.

Vorige week werd overigens wel bekend dat de SEC een afwijzing van een verzoek van Bitwise opnieuw gaat onderzoeken. Een deadline voor de herziene uitspraak is niet gegeven.

Bron: The Block

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCETF