Maar liefst 10% van álle Bitcoin (BTC) staat gestald op cryptobeurzen

Volgens data van glassnode staat meer dan 10% van de totale Bitcoin supply gestald bij cryptobeurzen. Dit percentage staat gelijk aan een balans van meer dan 2 miljoen BTC.

Bitcoin in omloop

Op dit moment zijn er 18.150.450 Bitcoin (BTC) in omloop gebracht. Iedere ~10 minuten komen er nieuwe BTC in de markt bij de miners. Zij krijgen deze munten als vergoeding voor hun mining activiteiten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Iedereen die wil handelen in cryptomunten heeft de keuze: doe je dit op een peer-2-peer platform of ga je naar een gecentraliseerde beurs?

Deze laatste optie is by far de meest populaire optie. Exchanges zoals Binance, Kraken en BitMEX hebben een groot deel van alle Bitcoin in bewaring.

De maximale supply van Bitcoin staat vast op 21 miljoen. In onderstaande grafiek is af te lezen dat er meer dan 2,1 miljoen BTC bij exchanges staat. Dat houdt in dat maar liefst 10% van alle BTC die er ooit zal zijn op accounts staan bij cryptobeurzen.

Maar liefst 10% van álle Bitcoin (BTC) staat gestald op cryptobeurzen

Not your keys

Dit percentage ligt opmerkelijk hoog, want iedere cryptomunt die jij op een exchange hebt staan is praktisch gezien niet van jouzelf. Not your keys, not your coins.

Op 3 januari dit jaar was er een evenement om handelaren te ontmoedigen om exchanges te vertrouwen. Het Proof-of-Keys was in het leven geroepen om mensen te stimuleren om cryptovaluta in eigen beheer te nemen.

Op bovenstaande grafiek is te zien dat er begin januari (helemaal rechts in de afbeelding) een kleine afname was van de balansen op exchanges. Het is echter een dermate klein percentage, dat dit geen zoden aan de dijk zet.

Het mooie aan Bitcoin is dat jij de keuze hebt waar jij de cryptomunten stalt. Je kunt kiezen voor gemak en een derde partij (zoals een exchange), maar als jij dat wil kun je ook gebruik maken van verschillende alternatieven.

Denk aan een hardware wallet (Trezor of de Ledger) of de CRYPTOTAG. Dit is een klein titanium product waarmee je jouw recovery seed kunt opslaan. Ook ene paper wallet kan een alternatief zijn.

Grote partijen

Begin december meldde Bitcoin Magazine al dat cryptobeurs Coinbase naar verluid $7 miljard aan Bitcoin in bewaring heeft. Dit is af te lezen in data van portfoliomonitor BitUniverse. De welbekende exchange uit San Fransisco heeft 966.230 BTC in kas.

De top vijf wordt gecomplementeerd door BitMEX, BitStamp, BitFinex en Kraken.

Ook banken lijken zich te gaan melden op het gebied van custody.

ING werkt namelijk al aan een manier om bitcoin (BTC) en andere digitale assets op te slaan voor haar klanten. Dit lijkt ook een logsiche stap gezien de ontwikkelingen rondom de AMLD5 regelgeving.

Ook het Duitse fintechbedrijf SolarisBank betreedt de cryptomarkt met een custody oplossing. De internetbank wil voor grotere institutionele klanten ‘digitale assets’ gaan opslaan zoals bitcoin (BTC) en ethereum.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCcustody