Eerste Bitcoin-only fonds in Kroatië goedgekeurd door toezichthouder

Een eerste Bitcoinfonds is goedgekeurd door Hanfa, de financiële toezichthouder in Kroatië. De Balkanstaat is de thuishaven van Bitcoin beurs Bitstamp en vele blockchain ontwikkelaars.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin only fonds

Initiatiefnemer van het bitcoin only fonds is Griffon Asset Management, dat mikt op family offices en (nieuwe) rijken die nog geen exposure hebben in Bitcoin. Staatsbank HPB zal als assetmanager optreden en de BTC opslaan en verzekeren.

Het fonds sluit voor geïnteresseerde partijen zodra er één miljoen Kroatische Kuna (KRK) is aangetrokken, omgerekend 132.000 euro. Bovendien sluit de inschrijfperiode na 15 werkdagen.

Griffon gaat gebruik maken van drie aparte blockchain explorers om de dagelijkse waarde van het fonds te berekenen.

In de aanvraag is onder meer omschreven hoe de private sleutels, het ‘wachtwoord tot Bitcoin’, zijn beveiligd:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]De toegang tot en het storten van Bitcoin vereist een systeem van multi signatures, die fysiek zijn opgeslagen op verschillende locaties. Het versturen van de sleutels kan niet plaatsvinden zonder goedkeuring van het bedrijf en de eigenaren van de sleutels’. [/penci_blockquote]

Als management fee vraagt Griffon 3,5% van de inleg, zodra investeerders binnen één jaar hun Bitcoin opeisen en 2,5% zodra dat binnen twee jaar gebeurt. Na twee jaar vervalt de management fee. Ze rekenen géén prestatie-vergoeding.

Licentie

Al in mei 2019 heeft Hanfa een licentie verleend aan Griffon als assetbeheerder. Op de website van Griffon staat het bedrijf uit Kroatië als beheerder van een ‘open investeringsfonds voor cryptovaluta’.

Binnen de industrie zijn er steeds meer mogelijkheden voor professionele beleggers om in Bitcoin te investeren. In Nederland zijn er met Icoinic, Maven 11, Crypto Index en Cyber Capital ook diverse fondsen op het gebied van cryptovaluta. Ze worden gereguleerd via de Autoriteit Financiële Markten.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsfonds

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...