Bitcoin (BTC) viert 11e verjaardag, doe mee aan Proof-of-Keys

Het is vandaag exact 11 jaar geleden dat het allereerste block van bitcoin over de spreekwoordelijke toonbank ging. En deze dag gaat sinds vorig jaar ook in het teken van een ander event: Proof-of-Keys. Doe jij al mee?

Bitcoin Genesis Block

Het allereerste block van Bitcoin werd in 2009 de wereld in gestuurd. Het ging gepaard met de beroemde uitspraak:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit is door Satoshi Nakamoto met de betaling meegestuurd het netwerk in. Inmiddels zijn we al heel wat blocken verder. De laatste transactie op moment van schrijven is #611058.

Iedere ~10 minuten komt er een nieuw block in de blockchain met daarin een x aantal transacties. Hoe meer miners er mee doen, hoe sneller dit block wordt verwerkt. De moeilijkheidsgraad van het minen past zich elke twee weken echter automatisch aan.

Deze mining difficulty zorgt er voor dat er altijd ongeveer 10 minuten tussen de transacties zitten, ongeacht de groeiende rekenkracht. Je zou dit kunnen zien als het kloppend hart van Bitcoin.

En het was dus 11 jaar geleden dat het hart van Bitcoin begon te kloppen. Het is al weer 11 jaar geleden dat Bitcoin tot leven kwam.

Bitcoin (BTC) viert 11e verjaardag, doe mee aan Proof-of-Keys

Deze transactie ziet er als je deze helemaal ontleedt als volgt uit. Het zijn de hex values for raw binary data. Het laat zien dat er geen premine was en de boodschap laat zien waarom bitcoin in het leven is geroepen. Het is een kopie van een kop uit de krant van exact 11 jaar geleden.

Bitcoin (BTC) viert 11e verjaardag, doe mee aan Proof-of-Keys

Het netwerk is ook sterker en veiliger dan ooit. Gisteren behaalden de miners gezamenlijk namelijk een nieuw record betreft de hashrate. Volgens de gegevens van Blockchain.com vonden er zo’n 118 triljoen hashes (118.000.000.000.000.000.000 !!) per seconde plaats op 1 januari. Dat is een record volgens hun cijfers.

Lees ook: Bitcoin (BTC) is bijna 11 jaar oud! 4 voordelen van dit disruptieve protocol

Proof of Keys

Sinds vorig jaar heeft 3 januari nóg een betekenis. Want destijds is Proof-of-Keys in het leven geroepen.

Het streven is om deze dag een ‘bankrun’ te doen bij exchanges.

De bedenker van het ‘Proof of Keys’ is Trace Mayer. Hij is de host van de Bitcoin Knowledge podcast en is al een hele poos bezig om dit ‘nieuws’ van de dag voor 2020 te verspreiden.

Hij doet een oproep aan iedereen om zijn of haar munten bij cryptobeurzen weg te halen. Iedereen die mee doet benadrukt dit door in zijn of haar twitternaam [Jan/3] te zetten.

Het doel is om duidelijk te maken dat derde partijen nooit volledig te vertrouwen zijn. Dit komt ook terug in de slogan ‘not your keys, not your Bitcoin’.

Bitcoin in eigen beheer

Je kunt jouw Bitcoin op verschillende manieren in eigen beheer nemen. Het kan simpelweg door een private key op een veilige manier op te slaan, maar er zijn meer opties.

Een van de meest bekende alternatieven is een hardware wallet. Dit is een speciaal geprepareerd productje wat jouw private keys (of seeds) bewaart. Er zijn hiervoor verschillende alternatieven.

Je kunt er ook altijd voor kiezen om een paper wallet te gebruiken. Bitcoins offline bewaren is het veiligst omdat eventuele hackers zo niet via het web bij jou wallet kunnen komen. De bitcoins kunnen zo dus alleen fysiek en niet meer online gestolen worden.

De beste optie is eigenlijk om een full node te draaien, maar dit is voor veel mensen nog niet weg gelegd. Neem hiervoor eens een kijkje bij Casa of ga aan de slag met Raspberry Pi’s.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCSatoshi