Bitcoin versus goud; Federal Reserve pompt $45 miljard de markt in

Het is weer zo ver: de Federal Reserve heeft de geldkraan weer open gezet. Ze maakten bekend dat er de komende tijd weer nieuwe verse dollars op de markt kan komen.

Ze brengen het heel mooi. Het gebeurt namelijk allemaal in overeenstemming met de richtlijnen van de Federal Open Market Committee (FOMC). Is dit opnieuw een schreeuw naar de Bitcoin?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nieuwe limieten voor repo’s

De Federal Reserve van New York kondigt een verhoging aan van de temporary overnight repo’s van $75 miljard naar $120 miljard per dag. Verder kondigen zo een verhoging aan van $10 miljard voor term repo operations.

Een repo staat voor Repurchase Agreement. Dit betekent: een contante aankoop (verkoop) van effecten gecombineerd met een gelijktijdig verkoop (aankoop) op termijn die met dezelfde partij wordt afgesloten.

Hoe gaat zo’n transactie in zijn werk? De bank verkoopt een deel van haar activa met de belofte die op zeer korte termijn terug te kopen.

Op deze manier kan er dus het een en ander opgepoetst (of verdoezeld) worden. De voorzitter van de Fed brengt het als een maatregel voor toenemende organische groei. Hij ontkent dat het hier gaat om ‘quantitative easing’.

Bitcoin versus goud; Federal Reserve pompt $45 miljard de markt in

Ondanks deze uitspraak is deze injecties in de markt allerminst zorgelijk te noemen. Volgens marktanalist Sven Henrich is het een indicatie dat er grote problemen zijn.

In totaal heeft de Fed de liquiditeit van de repo markt al voor meer dan 60% verhoogd. Financiële expert zien dat het er slechter aan toe dreigt te gaan dan in 2008.

De liquiditeitsinjectie van de Amerikaanse centrale bank is positief nieuws voor de aandelenmarkten. Echter kan dit op lange termijn negatieve effecten hebben op de economie. Want wat is in dit soort situaties nu eigenlijk de échte waarde van een dollar?

Goud en Bitcoin

Dit soort nieuws zorgt al geruime tijd voor een interessante discussie over Bitcoin en goud. Het gaat dan om het standpunt welke van de twee het meeste ‘hard money’ is. Dit is een term die aangeeft hoe vast een waarde van een activa is.

Goud heeft een levenspad van al enkele duizenden jaren, terwijl Bitcoin nog maar een decennium bestaat. We weten echter (wiskundig gezien) dat er van Bitcoin nooit meer dan 21 miljoen exemplaren op de markt zullen komen.

Peter Schiff heeft een uitgesproken mening over dit topic. Hij kiest overduidelijk voor goud.

Het eeuwenoude goud heeft voor de financiële geschiedenis gediend als een hedge tegen de economie. De Nederlandse Bank liet ook al doorschemeren dat het een flinke lading blinkende staven in bezit heeft.

Lees hier meer over de uitspraak van de DNB: ‘Als het systeem instort, biedt goud kans om opnieuw te beginnen’

Cameron Winklevoss ziet dat Bitcoin méér is dan digitaal goud. Het is decentraal, open source en digitaal te versturen. Wat wil je nog meer?

Maar is goud nu beter dan Bitcoin? Op twitter gaat de discussie rustig verder onder de hastag #dropgold. Gabor Gurbacs, CEO en digital assets strategist bij VanEck, vindt dat beide assets elkaar moeten versterken en bevestigen.

Feit is dat de samenleving en de economie steeds harder schreeuwt om ‘hard money’. Wat denk jij: Bitcoin of toch goud? Laat het ons weten in onze Telegram chat.

Bron: Coingape