Bitcoin moeilijkheidsgraad voor minen daalt 16%, hashrate 45% lager dan piek

De moeilijkheidsgraad van Bitcoin maakte vandaag de op één na grootste daling in de geschiedenis van het netwerk. Het is een indicator dat de concurrentie tussen bitcoin miners de afgelopen twee weken afnam.

De moeilijkheidsgraad daalde met 16% tot een niveau van ~13,90 biljoen . De afgelopen cyclus was dit nog 16,55 biljoen. De moeilijkheid past zichzelf elke 2.016 blokken aan. Dit komt neer op ongeveer iedere twee weken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit mechanisme zorgt ervoor dat de uitgave van bitcoin niet voor langere tijd extreem hard of extreem langzaam kan gaan.

Bitcoin miners

Het zat er al even aan te komen dat dit zou gaan gebeuren. De bitcoin koers daalde twee weken geleden flink van $8.000 naar $3.700 in een tijdsbestek van enkele uren.

Hierdoor werd het voor miners moeilijker om breakeven te draaien. Op een gegeven moment werden er maar nog 3 blocks in 3 uur gemined.

Gisteren meldden we al dat in 24 uur slechts 95 blocks werden gemined. Normaal gesproken zouden dit er 144 (zes per uur) zijn.

De aanpassing van de moeilijkheidsgraad zorgt er voor dat dit de komende dagen gewoon weer gebeurt. Door deze aanpassing kalibreert het netwerk zich als het ware.

The Block meldt dat de daling van bijna 16% de grootste was sinds ASIC hardware in Bitcoin zijn geïntroduceerd. Dit zijn Application-Specific Integrated Circuits die sinds 2013 speciaal worden ontwikkeld voor het minen van cryptocurrencies.

Bitcoin moeilijkheidsgraad voor minen daalt 16%, hashrate 45% lager dan piek

De vorige keer dat er een dergelijk grote daling plaats vond as in november 2011 toen de difficulty van bitcoin met ongeveer 18% daalde. De op derde grootste daling van de moeilijkheidsgraad vond plaats in december 2018.

Daling hashrate

Over het algemeen duidt een daling van de moeilijkheidsgraad erop dat miners de handdoek (tijdelijk) in de ring hebben gegooid.

De hashrate (wat dus de parameter is waar de difficulty op wordt gebaseerd), is ook aanzienlijk afgenomen. Waar dit begin maart nog 136,2 tera hashes per seconde was, is dat vandaag de dag nog maar 75,7 TH/s. Deze daling van 45% kun je aflezen op blockchain.com.

De hashrate van het gehele netwerk is overigens een (ruwe) schatting.

Bitcoin moeilijkheidsgraad voor minen daalt 16%, hashrate 45% lager dan piek

Lange cyclus

Waar de mempool (waarin transacties worden bewaard alvorens ze in een block komen) voor de aanpassing van de difficulty vol liep, raakt deze nu weer langzaam leeg. Er is nu gewoon weer iedere ~10 minuten een block waar de transacties in terecht kunnen.

De afgelopen cyclus duurde maar liefst 394 uur, terwijl dit normaal 336 uur (10 minuten maal de 2016 blocks) zou duren. Hierdoor is de halving dus ook 58 uur uitgesteld.

Heb je vragen over de hashrate, de moeilijkheidsgraad en de halving? Kom gerust eens langs in onze Telegram chat waar ruim 2000 bitcoiners jou kunnen helpen!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCminen