Gratis geld voor burgers in Hong Kong. Rijmt dit met Bitcoin (BTC)?

De situatie in Hong Kong is dermate verslechterd dat de overheid het nodig acht de economie een boost te geven met ‘gratis geld’. Eerder deze week maakte het namelijk bekend dat het aan de slag gaat met het zogenoemde ‘helikoptergeld’.

Maar hoe zit het eigenlijk precies met dat geld? En hoe rijmt dit met het paradigma dat Bitcoin heet?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Helikoptergeld in Hong Kong

De Financial Secretary van Hong Kong, Paul Chan Mo-po, kwam met het nieuws dat het HK $10.000 aan iedere inwoners van de autonome regio gaat schenken.

Iedereen die ouder is dan 18 krijgt dit geld zomaar voor niets op zijn of haar rekening. Het is een poging de lokale handel te stimuleren en economische ellende te verlichten.

De noodmaatregel wordt geschat op HK $71 miljard (wat gelijk staat aan 8 miljard euro) en komt midden in een periode van negatieve economische groei. Sinds de tweede helft van vorig jaar zit Hong Kong in zwaar weer.

Na de handelsoorlog tussen de VS en China en de grootschalige protesten is het nu het coronavirus wat de economie van land stil legt.

Paul Chan stond op zijn strepen door te vertellen dat dit allemaal uit de fiscale reserves komt. Deze werden eerder ingeschat op HK $1,1 biljoen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Ik ben van mening dat, met voldoende fiscale reserves, de overheid de overheidsuitgaven moet verhogen in deze economische neergang om de economie via de burgers te stimuleren,”[/penci_blockquote]

De kern van geld

Dit nieuws zorgde direct voor veel negatieve reacties. Gratis geld bestaat niet, en dus kwamen de conspiracies op twitter direct tot leven. Is het niet gewoon de centrale bank van Hong Kong, de HKMA, die de geldpers aanzet?

Als dit geld toch niet uit de schatkist blijkt te komen, is dit namelijk pure geldontwaarding. Het bijmaken van geld en simpelweg uitdelen als ‘helikopter money’ is een ordinaire vorm van kwantitatieve versoepeling, beter bekend als quantitative easing.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Wikipedia”]Helicopter money is a proposed unconventional monetary policy, sometimes suggested as an alternative to quantitative easing when the economy is in a liquidity trap.[/penci_blockquote]

Dit heeft ten gevolge dat de valuta minder waard wordt. Geldontwaarding heet ook wel inflatie, een term die je wellicht beter bekend staat.

Inflatie

Volgens beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) moet het percentage voor de euro rond de 2% liggen. Eind vorig jaar werd al duidelijk dat we met ons allen te maken hadden met een inflatie van 2.6%. Dat houdt dus in dat jouw euro ieder jaar minder waard wordt.

Volgens Keynesiaanse begrippen zijn dit soort maatregelen nodig om de economie draaiende te houden. Geld moet immers rollen. Om dit voor elkaar te krijgen zijn er verschillende methoden: QE, repo’s en dus ook helikoptergeld.

Een andere populaire hedendaagse term is UBI: Universal Basic Income. Andrew Yang was groot voorstander van dit basisinkomen. Dit houdt in dat iedereen een basisinkomen heeft van een x bedrag per maand om mee rond te komen.

Hoewel dit niet inherent staat aan deflatie of inflatie, is dit wel een hele makkelijke manier om nieuw geprint geld de economie in te laten vloeien. En sinds de mens na de afschaffing van de goudstandaard met hun machtige handen aan de geldpers kunnen zitten, is dit een hele verleidelijke stap gebleken.

Bitcoin en geld

Hoe past Bitcoin eigenlijk in dit straatje? Eigenlijk niet.. Bij Bitcoin weten we met ons allen dat er maximaal 21 miljoen BTC in omloop zal zijn.

Ook is bekend hoe de weg naar deze maximale supply loopt. Met een halving die iedere vier jaar plaats vindt, kunnen we op ieder moment weten wat de exacte inflatie is van Bitcoin.

Op dit moment krijgen miners iedere ~10 minuten 12,5 nieuwe BTC. Als je dit doorrekent komt dit neer op een inflatiegetal van 3,6%. In mei dit jaar is er echter weer een halvering van deze block reward.

De inflatie van Bitcoin gaat dan logischerwijs ook door de helft. Voor het eerst in de geschiedenis van Bitcoin komt dit dan onder de magische grens van de ECB van 2%. Vanaf mei dit jaar is de inflatie namelijk nog maar 1,8%. Bitcoin wordt steeds schaarser.

Ben jij voorstander van UBI? Laat het ons weten in ons Telegram chat en praat gezellig mee!