REKT door inflatie van 2,6% in 2019? Tijd voor Bitcoin en Oostenrijkse school?

REKT door inflatie van 2,6% in 2019? Tijd voor Bitcoin en Oostenrijkse school?

Vanochtend opende de Nederlandse Omroep Stichting met het nieuws dat voor enige opschudding zorgde in de bitcoin communities.

De NOS vermeldde namelijk het volgende: "De prijzen zijn in 2019 gemiddeld met 2,6 procent gestegen en dat is de hoogste inflatie in 17 jaar." Is het tijd voor Bitcoin?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en inflatie

Waar de inflatie het afgelopen jaar gemiddeld genomen met 2,6% toenam, zijn er enkele uitschieters. Voedingsmiddelen zijn gemiddeld 4% duurder geworden. Dat betekent dus dat je minder waar krijgt voor jouw geld.

Volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, is Nederland in Europa "bijna kampioen" als het om inflatie gaat. "Alleen in Slowakije stegen de prijzen net iets meer dan bij ons", zei hij vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal.

De Europese Centrale Bank (maar ook de Amerikaanse Federal Reserve), hebben een maximaal inflatiecijfer opgesteld.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]De ECB definieert prijsstabiliteit als een HICP-inflatie op jaarbasis van onder maar dicht bij 2% op de middellange termijn[/penci_blockquote]

Inflatie wordt in deze contreien gezien als iets essentieels en iets belangrijks. Op de website van de ECB is meer te lezen over dit monetaire beleid.

Kort gezegd komt het er op neer dat het belangrijk is dat burger geld uit blijven geven. Door er voor te zorgen dat geld in waarde afneemt, moet dit men stimuleren om aankopen te doen.

Deflatie

Een bekend praktijkvoorbeeld van deze theorie komt uit een kleine Oostenrijkse stad met de naam Wörgl.

Ver voordat er überhaupt over Bitcoin werd nagedacht, was er in1932 al een succesvol experiment met een nieuwe valuta, in de vorm van een stempelkaart. Het idee achter dit experiment is gebaseerd op een ontwerp van Silvio Gesell. Hij was een econoom uit begin twintigste eeuw. Hij dacht na over een manier om de lokale economie te stimuleren en de werkloosheid af te laten nemen.

In Wörgl werden 40.000 schillings bij een lokale bank in bewaring genomen, om hiermee hetzelfde aantal in ATS te maken - in de vorm van stempelkaarten. De inwoners van dit dorp kregen deze stempelkaarten vervolgens als ze bepaalde projecten/klusjes voltooiden.

Omdat er elke maand een extra stempel nodig was (die 1% van de achterliggende waarde kostte), wilde niemand deze stempelkaarten in bezit hebben. Ze hadden immers drommels goed door dat geld wat ze op dat moment in bezit hadden, per direct en automatisch minder waard werd.

Daardoor gaf men de stempelkaarten die in bezit waren uit en zo ontstond er werk voor anderen. Dit bleek een gigantisch succes te zijn. Op een gegeven moment is dit experiment gestopt, onder andere omdat het stempelen steeds meer tijd in beslag ging nemen

Negatief?

Dit soort geld geeft zichzelf als het ware uit. Aan de andere kant weet je ook zeker dat inflatoir geld in waarde verminderd. Door dit geld domweg in bezit te hebben, verliest jouw bezit waarde. Eigenlijk is het een soort negatieve rente vanuit de centrale bank, terwijl je het geld gewoon in jouw portemonnee hebt.

Geld wordt vandaag de dag minder waard omdat er naar hartenlust bij geprint wordt. Ook de repo's zijn in trek. Twee maanden geleden meldde de NOS nog dat er iedere minuut (!) 460.000 euro vanuit het niets wordt gecreëerd. Allemaal om de economie een boost te geven.

Dit staat loodrecht en haaks op het idee van de Oostenrijkse school. In een serie zetten wij deze stroming al eens af tegen de Keynesiaanse school. Bitcoin en de Oostenrijkse school gaan immers heel goed samen.

Bitcoin en de Oostenrijkse school

Ludwig von Mises, één van de grootste denkers van de Oostenrijkse school, hanteerde als definitie van geld: “het meest gemakkelijke te verhandelen goed”. Hoe makkelijker het is om een goed zonder verlies van waarde door te verkopen, hoe meer het geschikt is als geld.

Volgens de Oostenrijkse school zorgt inflatie enkel voor een herverdeling van de welvaart. Nieuw geld komt als eerste terecht bij een selecte groep mensen.

Simpel gezegd: de taart waar wij met ons allen van eten wordt niet groter, de verdeling van de punten wordt door inflatie wel oneerlijker.

Lees ook: de Oostenrijkse School: Hoe zit het dan met inflatie?

De essentie is heel simpel: Hoe hoger de inflatie, hoe sneller geld minder waard wordt. Wil je meer waarde voor je geld? Dan moet je het snel uitgeven. Geldontwaarding en onzekerheid zorgt voor kortetermijndenken.

Wat heeft het voor zin om te sparen en plannen te maken voor de toekomst als het niet mogelijk is om je waarde voor langere tijd op te slaan?

Lees hier meer over deze serie: Bitcoin en de Oostenrijkse school en de hoge en lage tijdsvoorkeur.

Als je even verder filosofeert, zou je kunnen zeggen dat wij nu veel producten kopen die we eigenlijk niet nodig hebben. Zou de intrede van hard geld er voor zorgen dat wij zorgvuldiger om gaan met onze inkopen? Kopen we dan enkel producten die écht waardevol en nuttig zijn?

Bitcoin

Aanhangers van de Oostenrijkse school geloven in het zelfregulerende vermogen van markten en zijn tegen iedere vorm van overheidsingrijpen. Het is dan ook niet verrassend dat bitcoin en de Oostenrijkse school elkaar hebben gevonden.

Bitcoin is bedacht en ontworpen om te functioneren als een onafhankelijke vorm van geld. De macht in het netwerk is gedecentraliseerd, geen enkele partij kan op zichzelf het monetaire beleid van de digitale munt uitstippelen.

Sterker nog, de totale hoeveelheid bitcoin die ooit in omloop zullen geraken en zelfs het tempo waarop dit zal gebeuren, staat zo goed als vast. In een wereld met bitcoin als standaard is het onmogelijk voor overheden om zich met het monetaire beleid te bemoeien.

De inflatie van Bitcoin is op dit moment 3,6%, maar bij de halving van mei dit jaar halveert dit getal. We komen dan op het historische moment dat de inflatie van BTC lager is dan die van ons fiat geld.

Kom ook eens gezellig langs in onze Telegram chat en praat mee over alle ontwikkelingen op monetair niveau.

Lees meer over:
Bitcoin BTC euro inflatie

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Black Friday voor bitcoin: koers zakt naar $53.524 na onrust op financiële markten

Update -  De pijn is nog niet uit de markt, want de duikeling van de bitcoin prijs duurt voort. De koers z...

Mr. Goxx, de Duitse cryptohamster, is overleden

Update: Mr. Goxx is overleden. De hamster handelde sinds deze zomer in cryptocurrency's op zijn eigen Twitch-kanaal en werd i...

Bitcoin mining pools melden verbindingsproblemen

Grote bitcoin mining pools hebben technische problemen. Onder andere Binance Pool, F2pool, Poolin en ViaBTC melden verbinding...

Bitcoin analyse: koers maakt diepe duik na onrust op financiële markten

Bitcoin (BTC) is gisteren hard onderuit gegaan na onrust op de financiële markten wereldwijd. In dit soort situaties met onve...

Ook Andrew Bailey van Bank of England is bezorgd over El Salvador

Andrew Bailey, gouverneur van de Bank of England, uit zijn bezorgdheid over de adoptie van Bitcoin in El Salvador. Bij een co...

China blokkeert nieuwswebsites over bitcoin

De Chinese overheid blokkeert nieuwswebsites die berichten over bitcoin en andere cryptovaluta. Direct gevolg is dat een van...

Bitcoin is de toekomst in de nieuwste aflevering van South Park

Het bekende South Park, de animatieserie die regelmatig gevoelige onderwerpen aansnijdt met een komische twist, heeft bitcoin...

Goedemorgen Bitcoin: populaire trading-hamster overleden

Goedemorgen! We hebben het belangrijkste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.Gebruikers van...

Bitcoin gaat PayPal voorbij wat het transactievolume betreft en heeft Mastercard in zicht

Het Bitcoin netwerk verwerkt in dollartermen al meer volume dan het PayPal netwerk en de grootste cryptocurrency ter wereld k...

Bitcoin analyse: koers zakt onder $55.000

In Koerskijken neemt Elroy van Het Crypto Huis de koers van Bitcoin met je door. In de technische analyse geeft hij inz...

Lees meer

Net binnen

Satoshi begon Bitcoin met andere parameters: 20 miljoen BTC, blocktijd van 15 minuten

Wist je dat Bitcoin er zomaar heel anders uit had kunnen zien? Op GitHub staat een oudere (pre-release) versie van de Bitcoin...

Bitcoin analyse: koers zakt onder $55.000

In Koerskijken neemt Elroy van Het Crypto Huis de koers van Bitcoin met je door. In de technische analyse geeft hij inz...

El Salvador koopt weer 100 bitcoin bij, totaal staat nu op 1.220 BTC

President Nayib Bukele van El Salvador maakte gisteren bekend dat hij opnieuw bitcoin (BTC) heeft gekocht. Op Twitter deelde...

Bitcoin analyse: koers maakt diepe duik na onrust op financiële markten

Bitcoin (BTC) is gisteren hard onderuit gegaan na onrust op de financiële markten wereldwijd. In dit soort situaties met onve...

Goedemorgen Bitcoin: populaire trading-hamster overleden

Goedemorgen! We hebben het belangrijkste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.Gebruikers van...

Lees meer