‘56% van alle Bitcoin bedrijven ter wereld heeft KYC niet op orde’

Een nieuw rapport van CipherTrace laat zien dat het er met de Know Your Customer (KYC) procedures bij veel Bitcoin beurzen niet goed aan toe gaat. Volgens het on-chain analysebedrijf kunnen witwassers en criminelen een heleboel platformen eenvoudig uitbuiten.

Bitcoin beurzen met KYC

Het nieuws over de aanklacht van de CFTC aan het adres van BitMEX zet de noodzaak van anti-witwasregels weer helemaal op de kaart. De derivatenbeurs had niet de juiste licenties en ging volgens de Amerikaanse beurswaakhond te losjes om met de KYC procedures. Voor beleggers uit de Verenigde Staten is een strenge identificatieplicht een must.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat het met BitMEX niet helemaal goed zat, is op deze manier hardhandig duidelijk geworden. Maar hoe zit het bij andere Bitcoin beurzen?

Voor een onderzoek keek CipherTrace naar 800 Virtual Asset Service Providers (VASP) uit 80 verschillende landen. Hieronder kun je wallets, beurzen en custodials rekenen.

Volgens CipherTrade hebben meer dan 56% van al deze bedrijven vanuit de hele wereld de regels omtrent KYC niet op orde. Dit houdt in dat criminelen en witwassers bij meer dan de helft van de platformen terecht kunnen om hun onrechtmatig verkregen geld te storten.

'56% van alle Bitcoin bedrijven ter wereld heeft KYC niet op orde'

Wereldwijde verschillen

Opmerkelijk: in het rapport noemt CipherTrace drie jurisdicties waarvan je lakse regelgeving niet verwacht. Ze schrijven dat het in de Verenigde Staten, Singapore en het Verenigd Koninkrijk, ondanks de strenge financiële regelgeving, niet goed werkt.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Hoewel deze regio’s over het algemeen een groter aantal cryptodienstverleners hebben, toont het grote aantal VASP’s in deze landen dat er weinig tot geen KYC nodig is, waardoor de kans op mogelijke off-ramps voor witwassers groot is.”[/penci_blockquote]

'56% van alle Bitcoin bedrijven ter wereld heeft KYC niet op orde'

Analisten van CipherTrace ontdekten dat meer dan 60% van de top 10 van ‘slechtste KYC-landen’ ter wereld uit Europa komen. Ze dichten 20% toe aan Latijns-Amerikaanse en Caribische landen en de laatste 20% aan de Oost-Aziatische markt.

'56% van alle Bitcoin bedrijven ter wereld heeft KYC niet op orde'

Veel Bitcoin bedrijven kozen er in het verleden voor om naar belastingparadijzen te gaan om regelgeving te ontlopen, bijvoorbeeld naar de Kaaiman eilanden. Maar de lokale lage eisen omtrent KYC betekent niet dat je voor regelgevers onschendbaar bent.

BitMEX stond bijvoorbeeld ook geregistreerd op de Seychellen, maar omdat ze Amerikanen in het klantenbestand hebben, moesten ze toch voldoen aan regels van de Amerikaanse beurswaakhond. Volgens het onderzoek zijn de Seychellen erg populair.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=” “]”72% of African-Domiciled VASPs are registered in the Seychelles and, 70% of those Seychelles-domiciled VASPs have bad or porous KYC.”[/penci_blockquote]

DeFi als risico

CipherTrace wijst ook op Decentralized Finance (DeFi). Ze noemen dat deze snelgroeiende markt rijp is om door witwassers te worden benut. Het gebeurde al na de hack van KuCoin van vorige week, waarbij de hackers UniSwap gebruikten om sporen te wissen.

De onderzoekers ontdekten ook dat meer dan 90% van de decentrale exchanges afkomstig zijn uit landen met gebrekkige KYC’s, terwijl 81% aan weinig tot geen KYC deed.

In Nederland doet de AMLD5 wetgeving haar intrede, waarmee de Europese Unie hoopt de KYC wél op orde te krijgen. Onder andere beurzen moeten zich hiervoor registreren bij De Nederlandsche Bank. Inmiddels hebben 48 bedrijven zich aangemeld.

Lees meer over:
AMLD5Bitcoin nieuwsBTC