Bitcoin Lightning #6: Controleer eigen node met Lightning Watch

In de vorige aflevering van de Hup Lightning serie kon je lezen hoe je een eigen node op kunt zetten. En áls je dit doet, heeft dit een aantal implicaties. Je moet namelijk zelf betaalkanalen openen en beheren en zorgen dat de software op-to-date blijft.

Om dit zo makkelijk mogelijk te maken heeft ‘Telegrammer’ klukluk een bot gebouwd. Dit heet de Lightning.Watch en hiermee kun je in de gaten houden hoe het er met jouw node voor staat.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Lightning Watch

Ben je onbekend met het Bitcoin Lightning Network? Lees dan vooral onze uitgebreide uitlegpagina eens op het gemakje door.

Steeds meer mensen hebben een eigen Lightning node. Er zijn inmiddels al meer dan twaalfduizend nodes live (volgens 1ml.com).

LightningWatch is een simpele dienst voor bezitters van een Lightning node. Het laat je via een Telegrambericht weten als de node onbereikbaar is geworden.

Zoals in een eerdere artikel al is besproken, zijn er verschillende soorten manieren om het Lightning Network te benaderen. Zo kan je een mobiele wallet hebben, of een volledige Lightning Node op een server (of iets anders dat 24×7 aan staat, zoals een simpele Raspberry Pi).

Een node die altijd aanstaat kan betalingen verwerken. De eigenaar kan een fee policy instellen om zo geld te verdienen aan het verwerken van betalingen. Het is hiervoor van belang dat de node altijd online is. Alleen online nodes kunnen deel uitmaken van een betaalpad. Ook krijgen online nodes een hogere score in verschillende lightning implementaties.

Uptime verbeteren

Lightning.Watch is een dienst die je vertelt als de node stopt met werken. Je start een gesprek met de Telegrambot en krijgt daarna meldingen als je node onbereikbaar wordt.

De gratis versie geeft je meldingen met een vertraging van een uur, bij de betaalde versie (6500 sat per maand, ongeveer $0,75) krijg je direct een melding. Er is ook een supportgroep die jouw vragen beantwoord.

Gaat jouw node onverhoopt offline, dan ontvang je de volgende volgende melding.

Bitcoin Lightning #6: Controleer eigen node met Lightning Watch

De bot wordt al door meerdere Nederlanders gebruikt. Hieronder enkele quotes van ontwikkelaar klukluk:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“De reden om de dienst te beginnen was tweeledig. Ten eerste wilde ik meer over de Lightning-API leren. Dit is een erg leuke manier van leren. Daarnaast merkte ik dat er nog geen dienst was als dit, dus waarom dan niet meteen beginnen!”[/penci_blockquote]

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Als het niet goed voor je werkt krijg je je geld gewoon terug natuurlijk”[/penci_blockquote]

Hij gaat ook in op de steeds groter worden groep met Lighting fanaten:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“We hebben in Nederland een superfijne Lightning-community!”[/penci_blockquote]

Wil jij graag deel uitmaken van deze community? Kom langs in onze nieuwe Hup Lightning Telegram chat!