Bitcoin Lightning #24: Microbetalingen met BTC voor lezen van artikelen

Met het Lightning Network bovenop Bitcoin kun je heel veel nieuwe dingen bouwen. En dan voornamelijk dingen die met on-chain betalingen of met euro’s niet kunnen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn een nieuwe soort paywalls.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin betalingen

Je kent ze vast wel. Nieuwswebsites die paywalls gebruiken om bepaalde content achter een slotje te zetten. Het kost dan vaak een vast bedrag per maand om toegang te krijgen tot deze ‘premium’ of ‘extra’ artikelen.

Maar wat als je eenmalig een artikeltje wilt lezen? Daar schaf je geen doorlopend maandabonnement voor aan. En je kunt niet flexibel een dealtje sluiten om enkel deze specifieke content te lezen.

Als reactie hierop zijn er verschillende manieren om deze paywalls via Lightning te gebruiken. Het heeft enkele voordelen:

Paywalls

De bekendste website waarmee je dit kunt doen is . Je kunt hier een normale in plakken die vervolgens wordt omgezet in een nieuwe link. Als je op deze link komt, wordt je enkel door gestuurd als je betaalt.

Bitcoin Lightning #24: Microbetalingen met BTC voor lezen van artikelen

Hier kun je het zelf uitproberen via de volgende link: paywall.link/to/7f049. Als je vervolgens via je Lightning wallet de QR code scant en betaalt, kom je terecht op en website die Bitcoin Magazine NL heeft uitgekozen.

Een ander alternatief hier voor is Y’alls.

Lightning Publisher

Een tweede manier om betaalde artikelen aan te bieden is met een plugin voor WordPress.

Je kunt daarmee namelijk halverwege het artikel een ‘lees verder’ button neerzetten die de resterende content achter de paywall zet. En het werkt opnieuw heel makkelijk. Als je de invoice met een browser extensie, mobiele of desktop app betaalt kun je verder lezen.

Bitcoin Lightning #24: Microbetalingen met BTC voor lezen van artikelen

Misschien denk je wel: Wat irritant dat ik iedere keer moet scannen en alles handmatig moet doen. Maar daarvoor is ook een oplossing ontwikkeld. Dit heet LSAT.

LSAT

Dit staat voor Lightning Service Authentication Tokens, een protocol dat werkt voor het managen van authentificatie gecombineerd met een betaalmechanisme. In eerste instantie klinkt het misschien alsof het niets met crypto of Bitcoin te maken heeft, maar dat heeft het wel degelijk.

Het bestaat nog maar sinds eind maart dit jaar en is dus nog gloedjenieuw.

Kort samengevat heeft het de volgende voordelen:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]LSAT is een nieuwe protocol standaard voor authenticatie en betaalde APIs (met als voorkeursvaluta: sats!) dat is ontwikkeld door Lightning Labs. Het maakt gebruik maakt van de zeer bekende HTTP 402 (payment required) status code. LSATs kan zowel dienen als authentificatie, maar ook als betaalmechanisme voor betaalde APIs.[/penci_blockquote]

Boltwall

Het eerste product dat hier gebruik van maakt is Boltwall. Je kunt dus een API gebruiken in combinatie met een eigen Lightning node. Je kunt toegang krijgen tot deze API zonder dat je credit cards moet afstaan, data moet delen of andere documenten of rechten nodig hebt. Het enige dat je nodig hebt is die eigen node en een stukje code in de server.

In onderstaand overzicht is te zien hoe het precies werkt. Op GitHub is een uitgebreidere uitleg van deze semi-geautomatiseerde hodl payments te lezen.

Bitcoin Lightning #24: Microbetalingen met BTC voor lezen van artikelen

Heb je vragen over het Lightning Network? Kom dan eens langs in onze Lightning chat op Telegram.