Column: Lightning Network kan de prijs van Bitcoin (BTC) omlaag drukken

Column Drie jaar geleden klonk het als iets wat Bitcoin wel eens zou kunnen gaan redden: het Lightning Network (LN). Deze off-chain oplossing haalde de druk van de blockchain door een alternatief netwerk aan te bieden.

Nu, enkele jaren later, komen er steeds meer meningen en verhalen rondom Lightning naar voren. Brengt bitcoin zichzelf bijvoorbeeld door de ontwikkeling van Lightning niet in de problemen?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin als betaalmiddel

Met bitcoin bedoel ik dan niet zo zeer het protocol. Dat staat op zich zelf en dat blijft decentraal en tamelijk autonoom. Maar wat vind jij van deze uitspraak: ‘Lightning gaat de prijs van Bitcoin (BTC) drukken’?

Om te snappen waar ik heen wil, moeten we eerst een aantal stappen terug. Bitcoin is een decentraal protocol dat door miners en nodes wordt gecontroleerd en geverifieerd. Deze miners leveren rekenkracht (en dus energie en maken dus kosten).

Hiervoor krijgen ze een vergoeding:

Door de halving, die iedere vier jaar terug komt, neemt de beloning in ‘nieuwe BTC’ af. Op dit moment is dat nog 12,5 BTC per block, maar vanaf mei 2020 gaat dit getal naar 6,25 BTC.

Logischerwijs kun je zeggen dat het aandeel van de transactiekosten automatisch toeneemt. Miners worden simpel gezegd steeds meer afhankelijk van:

Satoshi benoemde dit fenomeen al op Bitcointalk.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]In a few decades when the (block subsidy) reward gets too small, the transaction fee will become the main compensation for (mining) nodes. I’m sure that in 20 years there will either be very large transaction volume or no volume. – Satoshi Nakamoto (2010)[/penci_blockquote]

Het kan twee kanten op: of we hebben wél een enorm hoog transactie volume of volgens Satoshi dus helemaal niet.

Verhoudingen vergoeding

Op bitinfochart kun je zien wat de verhouding is tussen de soorten incentives. Op dit moment is ongeveer 1,7% van de totale vergoeding voor miners afkomstig van transactiekosten. Een klein percentage dus.

Percentage tx fees in totaal van vergoeding voor miners

Column: Lightning Network kan de prijs van Bitcoin (BTC) omlaag drukken

In de bullmarkt van 2017 tikte dit getal de 40% aan. Maar na de intrede van SegWit (en Lightning) en het ontbreken van échte FOMO, is dit percentage nooit meer behaald. Een goed teken, want betalingen zijn daardoor goedkoper.

Bij een recent (willekeurig) block gaat het om de volgende vergoeding: 12,50 BTC (de block reward) + 0.2335 BTC (tx fees). Het percentage van de fees op het totaal komt neer op 1,83%.

Deze getallen zijn een schatting en een gemiddelde over de afgelopen maanden.

Stel: de block reward gaat door de helft en de transactiekosten blijven nagenoeg gelijk:

Dan hebben we 6,25 BTC (blockreward) en 0,2335 BTC (tx fee). Dit levert dus een vergoeding op van 6,4835 BTC per block. Het aandeel van de tx fees komt dat neer op een percentage van 3,6%.

Theoretisch gezien neemt het percentage dan automatisch toe. Echter, miners krijgen veel minder waar voor hun geld. In plaats van 12,7335 BTC krijgen ze nog maar 6,4835 BTC per block. Dat is 49% minder.

Het aandeel van transactiekosten in de totale reward wordt dus, zoals Satoshi al aangaf, heel belangrijk.

Lightning Network

En dit is waar het Lightning om de hoek komt kijken. Als iedereen overschakelt naar de off-chain oplossing, kan dit een kink in de kabel veroorzaken. Had Satoshi al rekening gehouden met dit soort toepassingen?

Hij (of zij) zag(en) Bitcoin overduidelijk als settlement layer. Hij had het namelijk al wel eens over ‘seperate blockchains’

Lees ook: Wat is het Lightning Network en hoe werkt het?

Door het LN zullen er minder bitcoin betalingen plaats vinden op de mainchain en dus neemt de totale som van de transactiekosten hierdoor af. Bitcoin is dan een settlement layer en alle betalingen (voor de dagelijkse boodschapjes) gebeuren off-chain.

Hoe dan ook, betalingen op de mainchain van Bitcoin blijven essentieel. Haalt het Lightning Netowrk dit essentiële aspect weg uit het ecosysteem?

Stap je in de toekomst als nieuwkomer direct in Lightning of gebruik je de mainchain? Je kunt immers al direct met met euro’s BTC op het LN kopen. Of blijft de good-old mainchain de leidende factor en hebben we nu een alternatief voor handen?

Weerlegging

Een bekende weerlegging is dat LN slechts een alternatief is. Indien het nodig is, kun je prima betalingen doen met de main chain. Als de kosten oplopen, zoals eind 2017, kun je besluiten om over te stappen naar dit alternatief.

Het is aan de markt om hierin een balans te vinden voor wat schappelijk is. Er vormt zich een equilibrium wat indirect dit probleem weg neemt.

Een toenemende prijs van BTC (in fiat-waarde) kan ook de zorgen voor miners wegnemen. Een stijgende dollarwaarde van Bitcoin maakt het logischerwijs makkelijker om de operationele en elektriciteitskosten van het minen te dekken.

De massa adoptie van Lightning zorgt overigens ook voor meer vraag in de markt. Er zijn dan immers meer mensen die BTC willen hebben.

Een afnemende reward voor miners kan er ook voor zorgen dat miners stoppen met hun werk. Hierdoor daalt de hashrate en dus ook de moelijkheidsgraad. Dit zorgt vervolgens weer dat het minder elektriciteit kost om een block te minen. Zorgt de markt in dit geval ook voor een balans, of houdt het een keertje op?

Tot op heden lijken ondernemers echter weinig angst te hebben voor een flink mindere beloning. De hashrate van het netwerk groeit namelijk gestaag.

Bitcoin prijs

Een mogelijke situatie kan zijn dat miners eerder (en een groter deel) van hun gedolven BTC moeten verkopen op de markt. Ze houden minder marge over omdat ze simpelweg een stuk minder bitcoin krijgen als vergoeding. Kan dit er voor zorgen dat de miners de prijs van Bitcoin moeten drukken? Dat klinkt heel logisch!

Aan de andere kant zorgt de halving natuurlijk voor minder nieuwe bitcoin op de markt. Het nieuwe aanbod op de markt gaat door de helft, en dus is een koersstijging niet geheel onlogisch.

Lightning heeft indirect dus invloed op de hashrate van het netwerk en dus ook op de veiligheid. Ook is te beredeneren dat de adoptie van Lightning wat doet met de prijs van Bitcoin.

Ik kan niet in de toekomst kijken, maar ik weet wel dat de komende vier jaar erg interessant gaan worden. Wat gebeurt er met de prijs van Bitcoin? Wat gebeurt er met de adoptie van Ligthning? Hoe reageren de miners op beide gebeurtenissen?

Wat denk jij? Moeten we massaal overschakelen naar Lightning of gewoon onchain betalingen blijven doen tot ieder persoonlijk vindt dat de max gereikt is? Kom gezellig langs in ons Telegramkanaal en praat mee.