Deze update maakt Lightning aantrekkelijker voor Bitcoin beurzen

Het Lightning Network is weer een stapje dichter bij volwassenheid. Gebruikers kunnen nu namelijk met grotere hoeveelheden BTC de tweede laag op Bitcoin betreden.

Dankzij een update van LND, een Lightning software, kun je nu zogenoemde Wumbo kanalen openen. LND is de implementatie van Lightning Labs. Gisteren maakte het bedrijf de 0.11-beta bekend.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin Lightning

Het Lightning Network bestaat uit, jawel, een netwerk van betaalkanalen. Hierdoor kun je razendsnel en supergoedkoop satoshi's overmaken zonder dat je de blockchain vervuilt met deze kleine betalingen. Lees in onze uitlegpagina meer over 'LN'.

Door Wumbo kun je grotere hoeveelheden Bitcoin versturen via het Lightning Network. Voorheen was er een limiet waardoor een betaalkanaal niet groter mocht zijn dan 0,1677 BTC. Dit getal staat trouwens gelijk aan 2^24 satoshi's, omgerekend ongeveer $2.000. Deze limiet zat al sinds 2018 in het protocol.

Omdat Lightning nog erg nieuw en experimenteel is, was deze veiligheidsmaatregel ingebouwd. Maar in LND is nu een update geweest waardoor de betaalkanalen groter mogen/kunnen zijn dan deze limiet.

Dit heet Wumbo, een verwijzing naar een aflevering van SpongeBob waarin Patrick Star een ander woord bedenkt voor 'groot'.

Beurzen

Voor beurzen is dit een welkome stap. Tot dusver is Bitfinex de enige grote handelsplaats die Lightning stortingen en opnames ondersteunt. De introductie van Wumbo neemt een drempel weg.

Volgens Elizabeth Stark, de CEO van Lightning Labs, laat het zien dat de software dermate ver is verbeterd dat gebruikers, bedrijven en node-operators op een veilige manier grotere kanalen kunnen openen.

De Wumbo-functie is opt-in en is beschikbaar voor de meer gevorderde gebruikers die grotere hoeveelheden Bitcoin willen inzetten.

Het voordeel is dat je als bedrijf of beurs minder kanalen hoeft te openen om grote bedragen te versturen. Daardoor bespaar je weer aan on-chain kosten om ieder kanaal te openen (en eventueel te sluiten).

Andere verbeteringen

In de 0.11-beta zitten nog een aantal andere verbeteringen. Zo is er een update gekomen van de manier om back-ups te maken. Dit kon al met de Static Channel Backup (SCB) feature, maar dat is nu met initial support for database replication verbeterd.

De nieuwe versie van LND voegt ook ondersteuning toe voor node eigenaren om informatie over hun node te delen met behulp van een domeinnaam. Tot op heden was dat enkel mogelijk met een IP-adres. Als je gebruik maakt van dynamische IP-adressen is dit een goede verbetering.

Wil je graag meer leren over Lightning? Luister dan eens de Hup Bitcoin podcast met Klukluk waarin Wumbo ook voorbij komt.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTClightning