Bitcoin in januari: hack Cryptopia, Proof-of-Keys en advies Hoekstra over BTC

December loopt op zijn eind en het nieuwe jaar staat voor de deur. Tijd voor de traditionele terugblik op het jaar 2019. Wat waren de grootste nieuwtjes in het afgelopen jaar? In een reeks van maandoverzichten schrijven wij jou weer helemaal bij van alles dat Bitcoin (BTC) het afgelopen jaar heeft meegemaakt.

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin prijs

Op het moment dat we onze champagne begin dit jaar ontkurkte, stond de prijs van Bitcoin op $3.704. Aan het einde van de maand waren we gedaald naar de $3.365. De koers daalde daarmee in de eerste maand van het jaar met 9,15%.

Bitcoin in januari: hack Cryptopia, Proof-of-Keys en advies Hoekstra over BTC

3 januari: de eerste keer Proof-of-Keys

Het eerste nieuwtje is een jubileum en evenement in één. Exact 10 jaar na het genesis block van Bitcoin is er een initiatief in het leven geroepen door Trace Mayer.

Er zijn heel veel mensen in de community die hun cryptomunten bij een beurs stallen en ze daar ook laten staan. Dit is onveilig en zo gebruikt men bitcoin niet op de goede manier (zoals het bedoeld is). Je kunt (of: moet?) namelijk met cryptomunten je eigen bank zijn.

Onder het motto ‘not your keys, not your coins’ haalde deelnemers op 3 januari hun cryptomunten bij de exchanges vandaan. Deze variant op een ‘bankrun’ moet er voor zorgen dat cryptobeurzen niet sjoemelen met de boekhouding. Vorig jaar vielen verschillende beurzen, waaronder HitBTC, door de mand.

Komend jaar, wederom op 3 januari, vindt dit jaarlijkse event opnieuw plaats. Be Your Own Bank!

8 januari: Privacy (deels) uit Samourai

Door nieuwe regels omtrent transparantie moesten de ontwikkelaars van de bitcoin Samourai Wallet (tijdelijk) een aantal privacy opties uit hun applicatie slopen. De Stealth Mode, SIM Switch Defense en Remote SMS Commands-opties werden in januari uit de app verwijderd.

De functies die werden verwijderd zijn niet de minste. Zo is de ‘SIM Switch Defense’ functie er eentje die de gebruiker waarschuwt wanneer iemand jouw SIM-kaart heeft verwisseld.

De Stealth Mode zorgt ervoor dat jouw app niet te zien is op je hoofdscherm. Wanneer je in stealth mode bent ontvang je ook geen notificaties. Zo kun je dus mooi stiekem deze wallet op je telefoon hebben. Niemand hoeft te weten dat jij bitcoin hebt.

De Remote SMS Command-opties spreken voor zich. Door deze functionaliteiten kun je bepaalde dingen regelen via SMS. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van de app wanneer je jouw telefoon kwijt bent.

14 januari: OTC handel bij Bittrex

Bittrex lanceerde begin dit jaar een over-the-counter (OTC) service voor bitcoin (BTC). Met OTC deals hoef je niet via de beurs zelf alles op te kopen. Op deze manier kun je goedkoper in één keer een groot aantal BTC kopen. Ook andere cryptovaluta worden ondersteund.

Wanneer je een flinke smak met geld uit wil geven en een grote hoeveelheid cryptomunten wil kopen, dan is dat niet altijd even makkelijk. Je hebt namelijk te maken met vraag en aanbod.

Wanneer jij ineens veel bitcoin in één keer koopt, betekent dat dat de prijs omhoog schiet. Met OTC deals gebeurt dit buiten het orderbook van de beurzen, waardoor dit geen belemmering hoeft te zijn.

14 januari: Cryptopia hack

Cryptopia werd in januari slachtoffer van een hack. Op 14 januari van dit jaar zijn de beveiligingen van de cryptobeurs omzeild. Er zijn door de hackers flink wat cryptomunten gestolen. Het personeel heeft meteen de lokale autoriteiten ingelicht.

Het was de plek waar je altijd een hele boel nietszeggende cryptomunten kon vinden en al in een vroeg stadium verhandelen. De Nieuw-Zeelandse beurs is relatief oud, het platform werd namelijk in 2014 al gestart.

In totaal is 9,4% van de tegoeden van de beurs gestolen. De exchange ging nog even korte tijd open (als read-only) om vervolgens definitief de deuren te sluiten.

Inmiddels is er veel meer bekend over de hack en is het platform ook gesloten. Begin december werd eindelijk bekend dat er $7,1 miljoen uitgekeerd gaat worden aan gedupeerden.

Als je alles nog terug wilt lezen, publiceerden wij een tijdlijn met alles omtrent Cryptopia.

16 januari: Blockstream Satelliet API

Sinds begin dit jaar is het ook mogelijk om met behulp van een API te communiceren met de bitcoin satelliet. Een API geeft je een mogelijkheid om twee computerprogramma’s gemakkelijk met elkaar te laten praten.

De transactiekosten werden gedaan op het testnet van het Lightning Netwerk. Dit betekende dat het gratis was om te communiceren met de satelliet.

Sinds de zomer van 2017 is Blockstream al bezig met het opzetten van een globaal satellietnetwerk om daarmee het Bitcoin-netwerk uit te breiden en wereldwijd toegankelijk te maken.

18 januari: AFM en DNB over Bitcoin

Waar de AMLD5 voorschriften op dit moment hot-topic zijn, waren ze dat begin dit jaar ook al.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) stuurde op 18 januari al een advies naar de Tweede Kamer. In de ogen van de DNB en AFM zijn cryptovaluta “kwetsbaar voor financieel economische criminaliteit”.

Het nieuwe vergunningstelsel moet ingebed worden in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). In Europees verband heeft Nederland zich ook gecommitteerd aan de onlangs herziene vierde anti-witwasrichtlijn.

Het is interessant om te zien hoe destijds gekeken werd naar Bitcoin en ‘cryptobewaarportemonnees’. Lees hier meer terug over de denkwijze van de DNB

24 januari: Samsung bitcoin wallet

Tot slot kwam er in januari ook een gerucht in de wereld over een Bitcoin wallet van Samsung. Er lekten foto’s van de Samsung Galaxy S10 die de ‘Samsung Blockchain KeyStore’ applicatie had.

Februari was de officiële release van de smartphone en toen werd inderdaad duidelijk het gerucht klopte. Maar daarover meer in de maandupdate van morgen.

https://twitter.com/RobinHeester/status/1088377332006572033