‘Financiële privacy is essentieel voor een gezonde democratie’

In een nieuwste aflevering van The Scoop praatte Alex Gladstein, de Chief Strategy Officer van de Human Rights Foundation, over de protesten in Hong Kong en hoe bitcoin van betekenis kan zijn in dit soort situaties.

Bitcoin en mensenrechten

Gladstein werd in 2017 lid van de Human Rights Foundation, een non-profit instelling uit New York. Zij houden zich bezig met de de mensenrechtenschending in landen zoals Rusland en Venezuela.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hij vertelt dat hij in verschillende landen in levende lijve heeft ervaren dat Bitcoin een grotere impact kan hebben op de mensenrechten, dan dat wij ons kunnen voorstellen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Het decentraliseert de mogelijkheid voor de productie van het geld en de toegang tot dit geld. Hier zal opmerkelijk veel kracht van uit gaan, vooral omdat onze toekomst steeds meer cashless (met elektronisch geld) zal zijn,”[/penci_blockquote]

Hij gebruikte de huidige protesten van Hong Kong tegen de uitleveringswet van China als voorbeeld. Studenten gebruikten prepaidkaarten, in plaats van hun normale betaalkaarten, om aankopen te doen. Zo konden ze hun identiteit verbergen voor hun werkgevers en de overheidsinstellingen.

“Er waren enorme rijen omdat ze contant geld gebruiken om eenmalige prepaid kaarten te kopen,” zei hij. “Het was voor mij een eye-opener en een duidelijke herinnering aan de essentie van contant geld. We zijn daarmee in staat om te protesteren in de grote steden.”

Bitcoin kopen? Neem eens een kijkje bij Bitvavo.

Privacy en betalingen

Maar hoe zullen deze mensen over 15 tot 20 jaar, als het contant geld is uitgestorven, kunnen vechten voor hun rechten zonder dat ze hun identiteit moeten blootleggen?

Voor Gladstein is het antwoord duidelijk: “We hebben een digitale versie van contant geld nodig, zoals Bitcoin dat is.” Een betaalmiddel dat censuurbestendig is en tegelijkertijd ook de privacy van de verdedigers van de mensenrechten kan waarborgen.

Gladstein zag ook dat Bitcoin geen wondermiddel is. Het is volgens hem ook de vraag of deze digitale valuta’s goed of fout gebruikt worden, en dat is nog onduidelijk. Aan de ene kant kunnen digitale assets meehelpen om de macht te decentraliseren en de toegang tot informatie en andere bronnen voor iedereen te verbeteren.

Je bitcoins veilig opslaan, breng een bezoekje aan de website van Ledger!

Quasi decentrale munt

Aan de andere kant maakt Gladstein zich echter zorgen dat digitale activa ook gemonitord kunnen worden. Hiermee is de privacy van de burgers nog ver weg en hebben toezichthouders alsnog een achterdeurtje in het ‘decentrale’ protocol.

Dit lijkt zich nu in China al te voltrekken. De centrale bank van het land, de People’s Bank of China, start begin volgend jaar met pilots in twee grote steden met de digitale Renminbi.

Deze is echter uitgegeven door zeven staatsbedrijven. Iedere gebruiker moet een account aanmaken bij een commerciële bank om toegang te krijgen tot een wallet. Dit is precies waar Gladstein bang voor is.

Eerder dit jaar was er in Hong Kong al angst voor de noodwet die in werking geteld kon worden. Hiermee is er de mogelijkheid om de bankrekening van een Hongkongse burger te bevriezen. Dit heet de zogenoemde Emergency Regulations Ordinance (ERO). Op basis van camerabeelden zou China dan de hand kunnen leggen op de bankrekening van de demonstranten.

Maar hij is optimistisch over de toekomst. “Uiteindelijk geloof ik dat financiële privacy essentieel is voor een gezonde democratie,” zei hij. “Ik geloof echt dat het een betere samenleving zal zijn.”

Bron: TheBlockCrypto

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

cardano koers Nieuws
Arthur Hayes haalt uit naar Cardano: ‘Het is een shitcoin, een wannabe Ethereum’

Arthur Hayes, medeoprichter van BitMEX, heeft onlangs felle kritiek geuit op Cardano (ADA), door het...

Bitcoin whales Nieuws
Whale koopt binnen 2 weken voor $178 miljoen aan ethereum

Een onbekende whale heeft in 11 dagen tijd de gigantische hoeveelheid van 64.000 ethereum uit...

bitcoin etf Nieuws
Handelsvolume VanEck Bitcoin ETF schiet 1.400% omhoog

De Spot Bitcoin ETF van het grote VanEck kende gisteren een hele bijzondere dag. Het...

Michael Saylor MicroStrategy Bitcoin
Michael Saylor Verklaart Eeuwige Liefde voor Bitcoin: MicroStrategy’s Oneindige Koopmissie

Michael Saylor, voorzitter van MicroStrategy Incorporated, staat natuurlijk al lange tijd bekend om zijn steun...

PlanB Nieuws
‘Bitcoin koers van 440.000 dollar tijdens deze cyclus?’

De Nederlandse analist PlanB publiceerde in 2019 zijn beruchte Stock-to-Flow model voor bitcoin. Daarmee werd...

Lees meer