De verdeling van Bitcoin (BTC): 17.154 miljonairs en één miljardair

De Bitcoin blockchain is open en transparant, maar ook pseudoniem. Dus kunnen we data aflezen, analyseren en in context plaatsen. Hoe zit het met de verdeling van alle Bitcoin die er in omloop is?

Bitcoin whales

Volgens data van BitInfoCharts zijn er momenteel 17.154 Bitcoin adressen met een saldo van $1 miljoen of meer. Het gaat hierbij om adressen die meer dan ~97 BTC bevatten en dus ‘Bitcoin miljonair’ zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De verdeling van Bitcoin (BTC): 17.154 miljonairs en één miljardair

Echter kunnen we dit aantal adressen niet zomaar doortrekken naar het aantal ‘Bitcoin miljonairs’.

Je kunt als Bitcoiner namelijk meerdere meerdere adressen gebruiken en aanhouden, die samen meer dan $1 miljoen kunnen zijn. Tegelijkertijd zijn er ook adressen (van beurzen) die Bitcoin van meerdere personen omvatten. Ook bestaan er multi-sig wallets en custodians die dit getal in de war gooien.

Maar voor een ruwe schatting is het toch een mooi cijfer.

Verdeling van geld

Bovendien zijn er ongeveer 159.192 adressen goed voor meer dan $100.000 aan Bitcoin. Verder zijn er 873.302 entiteiten die een waarde van ten minste $10.000 op de blockchain hebben staan. In het totaal van 16 miljoen adressen, is slechts 0,11% toe te wijzen aan een miljonair.

Ter vergelijking: volgens het CBS zijn er in Nederland 207.000 miljonairs (gerekend in euro’s). Op een totaal van 17 miljoen inwoners is dit een percentage van 1,22%.

Ongeveer één op de 6,5 Bitcoin miljonairs heeft zelfs $10 miljoen aan BTC in bezit. Er zijn in totaal 102 adressen aan te wijzen die goed zijn voor $100 miljoen. Maar die zijn meestal toe te wijzen aan cold wallets van exchanges en custodials.

Eén miljardair

Tot slot is er één miljardair. Het rijkste adres heeft een saldo van 237.502 BTC en is goed voor bijna $,25 miljard. Dit is de cold wallet van de beurs Huobi. Dit vertegenwoordigt de deposito’s van duizenden gebruikers.

Zijn deze whales een gevaar voor Bitcoin? In feite niet, want ze hebben geen invloed op het protocol. Bitcoin gebruikt namelijk niet het Proof of Stake mechanisme, maar the good-old Proof of Work. Deze whales zouden enkel invloed kunnen uitoefenen op de spotprijs.

Je kunt in ieder geval wél stellen dat er bij fiat geld sprake is van het Cantillion Effect, waarbij nieuw geld zich ophoopt bij de rijke top van de samenleving. Het is een feit dat de inkomensverschillen tussen rijk en arm sinds 1971 flink zijn toegenomen.

De verdeling van Bitcoin (BTC): 17.154 miljonairs en één miljardair
Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC