Bitcoin mining genoemd in nieuw wetsvoorstel Kazachstan
Het minen van Bitcoin was een poosje geleden een hot topic. De halving zorgde voor veel discussies en sinds de block subsidy gehalveerd is, zien we ook dat de hashrate steeds meer afneemt.
Tegelijkertijd komt er vanuit de industrie verschillend nieuws. Waar we gisteren berichtten dat China, en met nadruk Sichuan, de miners uit de provincie uit wil hebben, komt er vanuit Kazachstan goed nieuws.
Bitcoin in Kazachstan
Volgens een recente update heeft het land een nieuw wetsvoorstel opgesteld dat crypto, blockchain en mining vermeldt. Het voorstel ligt nu bij het lagerhuis van het parlement.
Volgens Alan Dorjiev, een bitcoin miner uit Kazachstan, werd er al sinds 2018 aan het voorstel gewerkt. Maar nu bereikt het eindelijk het lagerhuis. Dorijev voegde hieraan toe:
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“In dit wetsvoorstel is mining een technologisch proces. Het aanbieden van diensten rondom mining is een zakelijke activiteit en in dit wetsvoorstel worden cryptocurrencies behandeld als token-backed tokens en unbacked tokens.”[/penci_blockquote]
Hij voegt eraan toe dat deze ’tokens’ door het parlement zijn goedgekeurd, zodat de Kazachstaanse burgers hiermee mogen handelen en ondernemen.
De politiek flexibele aanpak van Kazachstan is dus erg goed voor de mining industrie. Bitcoin miners hoeven dan immers geen belasting te betalen over de gedolven BTC. Het minen wordt niet gezien als ondernemen, maar als ‘technologische vooruitgang’.
Het elektriciteitstarief staat in Kazachstan op ongeveer twee of drie cent per kWh (inclusief 12% btw). Maar de ’transportkosten’ van het staatsnet zitten hier nog niet in en dit komt neer op 0,8 cent. Het staatsbedrijf levert de nutsvoorzieningen in het land.
Mining wereldwijd
Als je deze prijzen vergelijkt met andere landen in de wereld is dit erg voordelig. De goedkope elektriciteitsvoorziening en de gunstige omstandigheden om te minen trok de aandacht van veel miners.
Kazachstan is daarom ook goed voor maar liefst 6,17% van de totale hashrate. Hiermee staat het achter Rusland (6,90%), de Verenigde Staten (7,24) en China (65%).
Wereldwijd zijn er steeds meer positieve geluiden hoorbaar. Zo kondigde Iran vorige week een nationale strategie aan voor de mining sector. Ze willen het minen van Bitcoin namelijk nationaal stimuleren.
President Rouhani zei dit tijdens een bijeenkomst waarin de economische ontwikkeling van het land centraal stond. Hij gaf de centrale bank van Iran (CBI) en het ministerie van energie de opdracht om met een nationale strategie voor Bitcoin mining te komen.
Ben jij een echte Bitcoin fanaat? Kom dan vooral eens langs in onze Telegram chat en praat met honderden andere Bitcoiners over het nieuws en de markt.