‘Bitcoin mining in Kirgizië belast met 15%, premie op elektriciteitskosten’

Het parlement van Kirgizië, soms ook wel Kirgizstan genoemd, overweegt om belasting te gaan heffen over Bitcoin (BTC) miners. Het zal de eerste vorm van regulering zijn voor crypto gerelateerde activiteiten uit het land.

Bitcoin (BTC) mining in Kirgizië

Het wetsvoorstel moet wat extra geld in het laatje van de overheid brengen door een belasting op te leggen aan Bitcoin miners. Ze willen daarmee ook duidelijkheid verschaffen omtrent termen als ‘virtuele activa’ en ‘mining’ in de context van cryptocurrencies, schrijft Cointelegraph.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zodra het voorstel is aangenomen, neemt het land daarmee de eerste grote stap op weg naar de acceptatie van het bestaan Bitcoin. In Kirgizië zijn crypto assets namelijk sinds juli 2014 als betaalmiddel verboden.

Volgens de voorgestelde wetswijziging moeten miners een vast tarief van 15% over de bruto winst afstaan. Deze winst genereren ze door elektriciteit met mining rigs om te zetten in rekenkracht.

Hoe meer rekenkracht een miner aan het Bitcoin netwerk levert, hoe groter de kans is dat deze partij de juiste hash (en de nonce) van een block ‘vindt’.

Dit geeft ze namelijk het recht om transacties in dit block te verwerken. Hierbij krijgen ze een vergoeding van 6,25 BTC. Dit is een beloning die ze kunnen gebruiken om de kosten te dekken (en winst te maken).

Naar verwachting gaat dit de Kirgizische republiek nog eens $4,2 miljoen per jaar opbrengen. Het proces rondom deze maatregel loopt als sinds augustus 2019.

Extra hoog tarief

Het parlement besprak ook de invoering van een vast gezet elektriciteitstarief voor miners. Naar aanleiding van een voorstel van de Hoge Raad is besloten om een prijs van $0,05 per kilowattuur te vragen.

Het komt neer op een premie van 70%, vergeleken met de gemiddelde elektriciteitsprijs van het land. Dat staat namelijk gelijk aan ongeveer $0,030 per kilowattuur.

Toch omarmen ze het minen van Bitcoin niet. Afgevaardigde Aaly Karashev benadrukte de impact van het grootschalig minen op de beperkte capaciteit van het land om elektriciteit op te wekken.

Het land importeert momenteel namelijk bijna twee keer zoveel stroom als dat het exporteert.

Collega Natalia Nikitenko uitte ook haar bezorgdheid over het energieverbruik. Ze merkte ook op dat de illegale mining bleef bestaan ondanks dat het land dit sinds september 2019 tijdelijk heeft stop gezet. De regering besloot om de elektriciteit aan 45 mining bedrijven af te sluiten.

Het argument dat ze hier voor gaven was dat hun totale verbruik hoger was dan dat van de lokale regio’s Issyk-Kul, Talas en Naryn samen.

Mining wereldwijd

Aan de andere kant is het minen ook gewoon een markt waarin de de elektriciteit wordt afgenomen op de plekken waar men er het minste voor vraagt.

Wereldwijd is er juist een trend dat de miners op zoek gaan naar de goedkoopste energiebronnen.

Vaak zijn dit plekken met illiquide elektriciteit die te duur is om naar andere plekken getransporteerd te worden. Denk aan waterkrachtcentrales, flaring gas locaties of windenergie in Texas.

Wereldwijd lijkt het minen van Bitcoin meer voeten aan de grond te krijgen. Zo zagen we de afgelopen weken in Iran en Kazachstan soortgelijke discussies de revue passeren.

Kom ook eens langs in onze Telegram chat en praat mee over het nieuws!