‘Het kost $5.000 om één Bitcoin (BTC) te minen’

Bitcoin is een van de meest moeilijk te maken ‘assets’ van deze wereld. Door het Proof of Work mechanisme en de veranderende moeilijkheidsgraad is er wereldwijd een virtuele strijd gaande om de nieuwe Bitcoin (block subsidy) te verdienen.

Hoe zit het eigenlijk met de kosten van dit minen? En wat levert het allemaal op?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin minen

Eerst nog even kort de basis. Als je wilt minen, moet je hiervoor computerkracht hebben. Deze zet je aan het werk door de computer heel vaak een bepaalde waarde te laten gokken. Dit noem je nonces. De miner die de juiste waarde gokt, verdient de blok beloning.

Deze gok wedstrijd wordt echter moeilijker als er meer mensen meedoen. Het protocol is zo ingesteld dat de moeilijkheid van deze wedstrijd zich iedere ~2 weken aanpast. Hoe meer mensen er meedoen, hoe vaker er dus wereldwijd gegokt wordt om deze ene belangrijke ‘code’.

Daarmee en daardoor komt er iedere 10 minuten een aantal van 6,25 nieuwe BTC in omloop.

Omdat de competitie enorm is, kun je er voor kiezen om samen te werken met andere miners. Je bundelt de krachten en verdeelt de vergoedingen. Dit noem je mining pools. Als 1% van de rekenkracht van een pool bij jou vandaan komt, verdien je ook 1% van de beloning van een block.

'Het kost $5.000 om één Bitcoin (BTC) te minen'

F2Pool is momenteel de grootste pool. Hun aandeel is 16,6% van de totale mining markt. Ze dragen ongeveer 20,52 EH/s bij aan de totale hash-rate van 123,39 EH/s.

In wezen betekent dit ook dat ongeveer 16,6% van alle nieuw gemaakte BTC in handen komt van F2Pool. Dat komt (met de block subsidy van 6,25 BTC) neer op 149,4 BTC per dag.

Terugrekenen

Stel je voor dat jij als miner 1% van de rekenkracht van F2Pool aanlevert. Dan verdien je dus 1,494 BTC per dag in ruil voor 205 PH/s.

Dit getal is al beter in perspectief te plaatsen. Want deze rekenkracht staat gelijk aan 1.200 Antminers S19 Pro. Dit is een van de snelste ASIC miners op de markt.

De totale kosten voor deze opstelling komt neer op ongeveer $2,4 miljoen, als we uitgaan van een prijs van $2.000 per unit.

Heb je maar één Antminer S19 Pro? Dan duurt het dus 1.200 dagen om een hele Bitcoin te verdienen. Dat is slechts 0.0000833 BTC per dag. En dan heb je nog niet eens de elektriciteitskosten meegerekend.

Kostprijs van een Bitcoin

Eerder deze week publiceerden we een artikel over een grootschalig onderzoek naar mining. Coinmetrics,

Coinshares en het Cambridge Centre for Alternative Finance probeerden deze hele industrie in kaart te brengen. Opdrachtgever van het onderzoek is Fidelity Center for Applied Technology (FCAT).

Zo werd duidelijk dat China ‘slechts’ 50% van de rekenkracht in handen heeft. Maar ze kwamen ook met een ander opmerkelijk resultaat: het kost gemiddeld $5.000 om één hele Bitcoin te minen.

Cost to mine 1 BTC, based on network capacity at different power costs

'Het kost $5.000 om één Bitcoin (BTC) te minen'

Natuurlijk is dit heel erg afhankelijk van de lokale elektriciteitskosten. De onderzoekers hebben echter met miners vanuit de hele wereld gepraat. De resultaten hebben bij elkaar genomen en geanalyseerd. De mediaan van de kosten is ~3c/kWh.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Onze geschatte ‘cost curve’ omgezet naar een mediaan om 1 BTC te minen komt neer op ongeveer $5.000, met een bovengrens ongeveer $6.000.[/penci_blockquote]

Overigens is dit ook weer afhankelijk van het seizoen. In het regenseizoen betalen miners in Sichuan maar 1c / kWh terwijl dit in het droogseizoen wel drie keer zo hoog kan liggen.

'Het kost $5.000 om één Bitcoin (BTC) te minen'

Als je nu denkt: dat minen is wel erg aantrekkelijk, wacht even met het bestellen van een rig. De elektriciteitskosten liggen in Nederland vele malen hoger. De gemiddelde prijs per kilowattuur ligt op 9,5 cent.

Er zijn op het internet tal van tooltjes beschikbaar waarmee je kunt kijken of het voor jou überhaupt rendabel is om te minen. CryptoCompare is hier een voorbeeld van.

Met de allernieuwste Antminer S19Pro zou je dan per dag 14% verlies draaien. Rendabel minen is in Nederland dus nagenoeg uitgesloten.

Heb je vragen over dit nieuws? Kom eens langs in onze Telegram chat en praat gezellig mee!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCminen