Nederlands cryptofonds investeert in blockchain ‘optimizer’ BloXroute (+interview)

Het Nederlandse cryptofonds Maven 11 Capital heeft een onbekend belang genomen in de blockchain startup Bloxroute Labs. Dit Amerikaanse bedrijf komt met een oplossing waarmee de informatieoverdracht tussen miners sneller verloopt. Bijzonder is dat het onderliggende blockchainprotocol níet verandert. Mogelijk is het een sleutel om publieke blockchains zoals bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) op te schalen.

Onder meer de bekende durfkapitalist Navel Ravikant behoort tot een indrukwekkend lijstje aan partners en adviseurs. Ook Coinbase Ventures, Pantera Capital en Fenbushi steken kapitaal in de startup. In totaal is er $10 miljoen opgehaald. Maven 11 zegt zelf ‘een aantal ton’ geïnvesteerd te hebben.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maven 11

‘Dit is momenteel één van de meest aansprekende projecten in onze industrie en we hebben dit team leren kennen als bijzonder kundig en vaardig’, aldus Balder Bomans, Director Investment & Trading bij Maven 11. Het is een hybride fonds dat direct belangen neemt in blockchainbedrijven én investeert in cryptomunten.

In het portfolio prijken namen als Nash, Dusk, Elementus en sinds kort dus ook BloXroute. Ook investeert men in liquide assets op de spotmarkt zoals o.a. ICON, Basic Attention Token, 0x en Ontology. Naast bekendere namen zoals Bitcoin, Ethereum, Cardano en Dash.

Opschalen netwerk ónder blockchain

Hoe steekt de technologie van BloXroute in elkaar? De oplossing richt zich op de zogenaamde netwerklaag, ook wel layer 0 genoemd. De huidige blockchain protocollen gebruiken peer-to-peer netwerken, maar het nadeel is dat hoeveelheid en grootte van de datapakketten begrensd is.

BloXroute komt met het Blockchain Distribution Network, een wereldwijd servernetwerk die de netwerkprestatie ‘significant’ kan verbeteren. Volgens het bedrijf komt decentralisatie van het bovenliggende publieke netwerk ‘niet in het geding’.

Door onder meer compressie en encryptie technieken is een netwerklaag van de blockchain met een factor 10 tot 100 te ‘schalen’.

De BloXroute oplossing is momenteel in productie op het Bitcoin, Ethereum en Bitcoin Cash testnet en mainnet en werkt hiervoor samen met onder meer F2pool (~11.2% hash rate Bitcoin), BTC.com en Sparkpool.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Balder Bomans”]’Volgens ons gaan schaalbaarheidsoplossingen in layer 0, hand in hand met layer 2 oplossingen. Een voorbeeld is het Lightning Network om blockchains zoals bitcoin op te schalen voor globaal gebruik’.

‘De oplossing is agnostisch en toepasbaar op meerdere protocollen. Er hoeft voor het implementeren van BloXroute geen aanpassing gemaakt te worden aan het blockchain protocol.’

[/penci_blockquote]

Proof-of-work consensus bitcoin

Bomans heeft veel vertrouwen in het proof-of-work consensusmodel van bitcoin en andere cryptomunten zoals Monero en Litecoin. Maar welk voordeel hebben miners? Krijgen ze met deze oplossing bijvoorbeeld meer hashing power tot hun beschikking?

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Balder Bomans”]’PoW is het best geteste consensusmodel en onze verwachting is dat dit samen met het sterke merk dat bitcoin is nog heel lang relevant blijft’.

Het voordeel voor miners is dat ze eerder informatie ontvangen over blokken die gemined zijn en zo efficiënter en op lagere marginale kosten kunnen opereren.’
[/penci_blockquote]

Bomans verwacht dat met deze efficiencyslag uiteindelijk de transacties op het bitcoin netwerk voor de eindgebruikers kan verlagen.

STO

Uiteindelijk wil BloXroute, die eerder een ICO deed, ook een security token (STO) gaan uitgeven. Daarbij wordt 100% van de zogenaamde BDN transactiefees als dividend uitbetaald aan de tokenhouders.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...