Dit zijn 5 redenen waarom de Bitcoin koers nog niet klaar is met stijgen

De Bitcoin koers (en daarmee ook de community) heeft een mooi etmaal achter de rug. De prijs is namelijk doorgeschoten naar het hoogste punt in 2020.

Zit er nog meer in het vat voor de grootste cryptomunt? Er zijn namelijk meerdere indicatoren die vertellen dat Bitcoin zijn kruit nog niet heeft verschoten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Cryptopotato heeft vijf redenen voor een bull run op een rijtje gezet die wij graag met jou delen.

1. Uitbraak uit trendlijn

Ten eerste is de prijs van Bitcoin uit een downtrend gebroken. Deze trend is gestart vanaf de top in december 2017. Om vervolgens anderhalf jaar later, in juli 2019, een zogenaamde lower high te vormen.

In de onderstaande daggrafiek is zichtbaar dat deze ‘falling wedge’ is doorbroken. Analisten wijzen daarom op een belangrijke trendbreuk. Een signaal dat een nieuwe bullmarkt zich aandient?

Dit zijn 5 redenen waarom de Bitcoin koers nog niet klaar is met stijgen

Ook op de maandgrafiek ziet het er gunstig uit voor Bitcoin. Met historische koerspatronen is de toekomstige prijs niet te voorspellen. Wel kunnen ze helpen om het huidig koersbeeld te duiden.

Want zowel in 2010 als in 2014 was er vergelijkbaar patroon te vinden op de grafiek van Bitcoin. En iedere keer was het doorbreken van deze lijn, het begin van een nieuwe run.

Een nieuwe bullmarkt, wat betekent dat de prijs een stijgende lijn gaat inzetten.

2. Does history repeat itself?

Deze historische koerscycli zijn op de onderstaande grafiek nog beter uitgelicht. De afbeelding laat zien hoe de eerste cycli in 2010 begon.

De reden was dat er toen de allereerste exchange Bitcoin ging aanbieden. Daardoor nam de vraag naar Bitcoin toe en steeg de prijs van BTC.

De tweede cyclus begon in oktober 2011 en deze cyclus kwam pas ten einde eind 2017 toen de prijs even door de $20.000 prikte. De laatste all-time high.

En Bitcoin lijkt nu dus aan de vooravond (of misschien al wel de vroege ochtend) van een nieuwe cyclus, die dan in november 2022 zou moeten aflopen.

3. Goud 2.0

De derde indicator is er eentje die de afgelopen jaren enorm veel aandacht heeft gekregen: het Stock-to-Flow model.

Dit heeft te maken met de voorraad Bitcoin die er in de geschiedenis (sinds 2009) is gemined, tegenover het aantal nieuwe Bitcoin dat er in omloop komt (als block subsidy).

Sinds de halving is deze subsidie gehalveerd van 12,5 Bitcoin naar 6,25 Bitcoin.

En omdat PlanB in zijn model coïntegratie aantoonde van de stock-to-flow ratio met de prijs van Bitcoin, zouden we de komende twee jaar een (volgens dit model) een mooie tijd tegemoet gaan.

Er is echter ook tegengeluiden. Marcel Burger is één van de quants die kritiek uitte op het model en aangeeft dat coïntegratie, een significant statistisch verband, niet is aangetoond.

Burger sprak hierover uitvoerig in deze Hup Bitcoin podcast.

Dit zijn 5 redenen waarom de Bitcoin koers nog niet klaar is met stijgen

De uiteindelijke prijsuitkomsten uit beide modellen van PlanB zijn amper voor te stellen. Volgens het eerste stock-to-flow model gaat de prijs van Bitcoin naar de ~$100.000.

Volgens zijn tweede Cross Asset model (S2FX) kunnen we zelfs een eindstation verwachten richting de ~$288.000. Maar vergeet niet de woorden van PlanB zelf in acht te nemen: alle modellen zijn verkeerd, maar sommige ervan zijn heel nuttig.

4. Bitcoin spaarders oftewel ‘hodlers’

De vierde indicator kijkt naar het aantal hodlers dat er zijn, dat zijn mensen die Bitcoin sparen voor een langere tijd.

Deze oppotmentaliteit wint onder Bitcoiners aan populariteit. En hoe meer mensen op hun BTC gaan zitten en het niet verkopen, hoe waardevaster deze asset wordt.

Er is namelijk altijd een groep die stug vasthoudt aan deze asset en in de achterliggende technologie gelooft. Dat geloof is een belangrijke ruggengraat van het veelkoppige wezen dat Bitcoin heet.

Omdat Bitcoin een openbaar grootboek is, kan iedereen deze inzien en analyseren. Zo kun je ook kijken wanneer een UTXO voor het laatst is verstuurd.

De groep van spaarders ligt relatief hoog. Zo blijkt uit recent onderzoek dat 62% van alle Bitcoin al meer dan een jaar niet meer van adres is gewisseld.

In het verleden was een dergelijk hoog percentage van deze Hodl Wave een teken van een beginnende bullmarkt.

Dit zijn 5 redenen waarom de Bitcoin koers nog niet klaar is met stijgen

5. Puell Multiple

De laatste (en vijfde) grafiek is een wat onbekendere indicator. De Puell Multiple matrix zet de dagelijkse waarde van de nieuw gemaakte BTC – berekend in USD – af tegen het jaarlijks voortschrijdend gemiddelde (MA365) van deze dagelijkse uitgifte.

De geschiedenis heeft aangetoond dat hier vrij nauwkeurige prijspieken en -bodems aan kunnen worden gekoppeld.

En aangezien deze indicator zich momenteel nog op een relatief lage positie bevindt, zou Bitcoin (zelfs nu) nog steeds ondergewaardeerd zijn.

Dit zijn 5 redenen waarom de Bitcoin koers nog niet klaar is met stijgen

Kortom, de seinen voor Bitcoin staan op lichtgroen. Houd echter altijd rekening met een correctie als gevolg van handelaren die tussentijds hun winst nemen.

Dan is het belangrijk dat de koers op een bepaald punt support vindt voor een nieuwe stijging. Deze support lijkt nu te liggen in de zone $10.500 en $10.700.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCkoersprijs