Bitcoin (BTC) prijs bij $6.800, speculatie op koers neemt af?

Op dit moment ligt de prijs van bitcoin (BTC) bij $6.800 en weten de bulls de koers niet door de $7.000 te drukken. Welke signalen zijn er in de markt en wat verwachten analisten?

Bitcoin (BTC) prijs

Bitcoin heeft moeite om definitief de $7.000 grens achter zich te laten. De weerstandszone $6.800 tot $7.000 is zeer hardnekkig. Is de markt te afwachtend?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Kijken we naar de koers van de afgelopen twee weken, dan is er sinds 30 maart, toen de koers onder de $6.000 dipte, wel degelijk sprake van een opgaande lijn. De voorlopige top ligt bij $7.158 en nu lijkt er sprake van een consolidatiefase de afgelopen 48 uur.

Bitcoin (BTC) prijs bij $6.800, speculatie op koers neemt af?

Bitcoin koers afgelopen twee weken (bron: Cryptocompare)

De marktwaarde van bitcoin is 124 miljard dollar en het marktsentiment is nog bearish te noemen. Zo staat de Fear & Greed Index op “extreme angst”. Een score van 12 op een schaal van 0 tot 100.

Bitcoin (BTC) prijs bij $6.800, speculatie op koers neemt af?

We handelen namelijk nog steeds onder $7.195, de openingskoers van 2020. We zien dan ook dat het eerste kwartaal met verlies is afgesloten, mede vanwege die prijsdump op vrijdag 13 maart.

Het laatste kwartaal in de plus was het tweede kwartaal van 2019, dat einde juni afliep. Sindsdien heeft de koers een correctie ingezet, onder meer vanwege de verkoop door de Plus Token oplichters en miners die het hoofd amper boven water hielden door de wapenwedloop c.q. stijgende hashrate van het netwerk.

Bitcoin (BTC) prijs bij $6.800, speculatie op koers neemt af?

Speculatie

Een futurecontract is een afgeleid product (derivaat) van een asset (bitcoin) om te speculeren op de toekomstige prijsontwikkeling van de onderliggende asset.

We zien dat het aantal openstaande contracten (“open interest”) afneemt, een teken dat de speculatie afneemt en dat beleggers voorzichtig c.q. afwachtend zijn.

Bitcoin (BTC) prijs bij $6.800, speculatie op koers neemt af?

We zien dat het aantal openstaande futures dus afneemt, met één uitzondering: Binance. Daar neemt de “open interest” opvallend genoeg toe.

Bitcoin (BTC) prijs bij $6.800, speculatie op koers neemt af?

Toename in put opties

Bovendien zien we dat het aantal put opties, een speculatie op een lagere koers, juist toeneemt. Zo blijkt uit recente cijfers (4 april) van marktonderzoeker Skew Markets.

De zogenaamde Put Call ratio, de verhouding tussen put – en callopties in de markt, is nu 1,23 in het ‘voordeel’ van de puts.

Ter vergelijking: deze ratio lag op donderdag 2 april nog op 0.64. Het is een signaal dat beleggers minder vertrouwen hebben in de huidige koers. En dus hopen geld te verdienen aan een dalende koers. Zodra er wordt gespeculeerd, dan kiest men ervoor te ‘gokken’ op een lagere koers.

Bitcoin (BTC) prijs bij $6.800, speculatie op koers neemt af?

Cryptotwitter

Op de korte termijn lijken dus de beren het voor het zeggen te hebben. De bulls hebben hun krachten verspeeld, zo concludeert analist Cantering Clark.

Zijn bekendere compagnon Josh Rager ziet dat ‘whales’ (beleggers met meer dan 10.000 BTC) wat aan het spelen zijn. Getuige de grote wicks, bedoeld om posities van andere beleggers te liquideren.

Optimisme

Over whales gesproken, onder de hedgefondsen zoals Galaxy Digital en Morgan Creek, beiden met tienduizenden BTC in bezit, heerst er optimisme. Weliswaar op de lange termijn.

Novogratz deed afgelopen week opnieuw een boude uitspraak dat bitcoin eind dit jaar een nieuwe all-time high bereikt. Anders stopt ie ermee, zo verklaarde hij.

Zijn collega fondsmanager Jason Williams van Morgan Creek doet een vergelijkbare voorspelling, maar voorziet na de halving juist een correctie. Voor miners halveren de inkomsten, en daardoor capituleert een deel van de miner markt.

Zij moeten verkopen om het hoofd boven water te houden. Die verkoopdruk kan retail-beleggers in paniek doen raken, waardoor de prijs nog meer zakt.

?s=20

Volgen we het stock-to-model van de Nederlandse Plan B, dan is het vooruitzicht positief. Over 37 dagen weten we meer, want dan vindt de bitcoin halving plaats.

?s=20

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...