'Bitcoin prijs niet (!) door Tether gemanipuleerd', aldus nieuw onderzoek

'Bitcoin prijs niet (!) door Tether gemanipuleerd', aldus nieuw onderzoek

Stablecoins duwen de de prijs van Bitcoin en andere cryptocurrencies niet omhoog, volgens een nieuw onderzoek van het Centre for Economic Policy Research.

Academici Richard K Lyons van UC Berkeley en Ganesh Viswanath-Natraj van de Warwick Business School keken naar de uitgifte van Tether (USDT) en andere stablecoins van de afgelopen drie jaar. Hierin namen ze ook de enorme toename van de prijs van eind 2017 mee.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en Tether

Er wordt vaak gezegd dat deze stablecoins de prijs van Bitcoin manipuleren. De nieuw gemaakte Tether munten zouden ten onrechte zorgen voor een prijstoename. De onderzoekers vonden echter een lage correlatie tussen de uitgifte van de nieuwe stablecoins en de prijs van Bitcoin, schrijft Cointelegraph.

Dat is toch opmerkelijk, want er zijn ook onderzoekers die deze theorie wél aanhangen. Een daarvan is Charles Edwards, die dit ook aantoont met data en grafieken. En ook de indicator van Glassnode, de zogenoemde Stablecoin Supply Ratio (SSR), verwijst naar een link. Maar vergis je niet: uitgifte van nieuwe tokens staat niet inherent aan manipulatie.

De conclusie van deze onderzoekers is de volgende:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]"Onze bottom line: we vinden geen systematisch bewijs dat de uitgifte van stablecoin de prijzen van cryptocurrencies stimuleert."[/penci_blockquote]

Stablecoins patronen

De onderzoekers bestudeerden verschillende trading data en patronen tussen Tether en andere cryptomarkten. Ze stelden vast dat de stablecoins werden uitgegeven en gebruikt door investeerders zoals ze bedoeld zijn. Namelijk als een stabiele waardeopslag en een veilige haven tegen marktvolatiliteit.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]"In tijden van risico zullen sommige beleggers ervoor kiezen om hun cryptovaluta in te ruilen voor een betere waardeopslag. Tether en andere stablecoins beiden de optie om een portfolio opnieuw te balanceren met minimale intermediaire kosten."[/penci_blockquote]

Hieronder zie je de balans van Tether en de circulerende USDT in de secundaire markt in één weergave.

'Bitcoin prijs niet (!) door Tether gemanipuleerd', aldus nieuw onderzoek

Ze beweren dat de uitgifte van stablecoin een antwoord is op de marktvraag:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]"Ons bewijs ondersteunt alternatieve opvattingen, namelijk dat de uitgifte van stablecoins reageert op afwijkingen van de secundaire markt ten opzichte van de gepeggede markt. Stablecoins vervullen consequent de functie van het zijn van een veilige haven in de digitale economie."[/penci_blockquote]

Hieronder is te zien hoe de prijs van BTC en ETH reageren op de uitgifte van nieuwe USDT.

'Bitcoin prijs niet (!) door Tether gemanipuleerd', aldus nieuw onderzoek

Manipulatie

De theorieën dat Tether de gehele markt zou manipuleren komt uit 2018. John Griffin van de Universiteit van Texas en Amin Shams uit Ohio deden een onderzoek waarin ze concludeerden dat de bull run van 2017 werd veroorzaakt door gemanipuleerd met Tether.

Ze ontdekten dat "de aankopen met Tether werden getimed na de marktdalingen en resulteren in aanzienlijke stijgingen van Bitcoin prijs." De controversiële claim trok de aandacht van zowel liefhebbers van cryptocurrency als de reguliere pers. Binnen de Bitcoin community werden ze met de grond gelijk gemaakt.

Het idee dat de uitgifte van Tether voorafgaat aan een pump van Bitcoin, wordt door sommigen nu als een bullish teken beschouwd. Want hierbij komt de theorie van Charles Edwards weer om de hoek kijken. De nuanceverschillen liggen tussen vraag naar Tether uit de (secundaire) Bitcoin markt en de manipulatie van de prijs van Bitcoin.

Dat eerste patroon is wel duidelijk zichtbaar (volgens Edwards). Het tweede dus volgens dit nieuwe onderzoek niet.

Kom ook eens langs in onze Telegram chat en praat gezellig mee over alle nieuwtjes!

Lees meer over:
Bitcoin BTC tether usdt

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties