Bitcoin block explorer Blockchair geeft gebruiker inzicht in privacy

Je kunt als je dat wil zelf de informatie over de Bitcoin blockchain vanuit je eigen node bekijken. Maar als je geen node hebt, kun je ook kiezen voor verschillende block explorers.

Een van deze platforms heeft een leuke nieuwe feature toegevoegd. Het vertelt iets over de privacy van een transactie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin block explorer

Blockchair heeft recentelijk deze update doorgevoerd. Voor iedere Bitcoin transactie geeft de nieuwe “privacy-o-meter” een bepaalde waarde aan.

Als je een betaling doet, gebruik je een Unspend Transaction Output (UTXO) uit de blockchain. Deze wordt dan (meestal) opgedeeld in meerdere delen:

En dit laatste, de change, is de sleutel tot het succes van blockchain analyse bedrijven. Ze kunnen veel traceren in de blockchain aan de hand van deze UTXO’s.

Blockchain onderzoek

Hoewel de Bitcoin blockchain transparant en voor iedereen inzichtelijk is, kan het in de praktijk moeilijk zijn om de geldstromen te identificeren.

Tenzij jouw wallet leeg is, bevat iedere transactie ten minste twee UTXO’s. Blockchair gebruikt verschillende technieken om hier een privacyscore aan toe te kennen.

Bij een transactie met slechte privacy is een van de adressen van de ontvanger bijvoorbeeld al gebruikt door een verzender. Ook kun je uit een rond getal van de outputs aflezen welk adres waarschijnlijk van de ontvanger is van een transactie en wat dus jouw ‘wisselgeld’ is.

Bitcoin block explorer Blockchair geeft gebruiker inzicht in privacy

Het systeem analyseert ook technische indicatoren zoals het type multi-sig dat werd gebruikt, de verschillen in script tussen inputs en outputs. En Blockchair laat nu per transactie zien hoe goed de gebruiker met zijn privacy om gaat

Het bovenstaande voorbeeld is een transactie met een lage privacy score. De exacte gedachte achter deze score staat gedocumenteerd op de website.

De indicatoren bij de bovenstaande transactie is dat er onder andere sprake is van en afgeronde getallen, zoals in het screenshot te lezen is.

Bitcoin block explorer Blockchair geeft gebruiker inzicht in privacy

Bitcoin en privacy

Het identificeren van deze factoren is precies wat bedrijven zoals Chainalysis, Elliptic, CipherTrace en Coinfirm dagelijks doen.

De analysetechnieken zijn in de loop van de tijd flink verbeterd. Dit leidde tot de ontwikkeling van CoinJoins. Dit mengt de UTXO’s van verschillende gebruikers samen, mixt deze, en verdeelt ze naar nieuwe wallets. Zo kunnen gebruikers hun privacy waarborgen.

Sinds kort wordt er ook hard gewerkt aan CoinSwaps, een andere privacy tool. Overigens zal de implementatie van Taproot een deel van deze privacy-zorgen wegnemen. Dit zorgt er namelijk voor dat alle UTXO’s er hetzelfde uit gaan zien.

Heb je vragen over Bitcoin en privacy? Kom eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCprivacy