Bitcoin seeds veilig opslaan met optische twee factor verificatie

Het veilig opslaan van jouw unieke toegang tot je geld is een van de meest belangrijke aspecten van Bitcoin. Het feit dat er geen overkoepelende organisatie, instantie of bank is die jouw bitcoin in beheer heeft, maakt het extra belangrijk dat jij de toegang tot jouw bitcoin veilig opslaat.

Maar hoe doe je dat eigenlijk op een goede manier? Revealer heeft een leuk tooltje ontwikkeld om jouw seeds nóg net wat veiliger te bewaren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin seeds

Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Maar allereerst: het laten staan van jouw BTC op een exchange is daarbij een no-go. Het zou ook een no-brainer moeten zijn als je niet met jouw Bitcoin handelt. Toch zien veel mensen dit niet zo, 10% van álle BTC zijn in het beheer van cryptobeurzen

Mooie alternatieven zijn hardware wallets (zoals de Ledger en de Trezor) of een paper wallet. Het veilig bewaren van de seed keys is daarbij ook belangrijk. Deze 12 (of 24) woorden zijn als het ware een afgeleide variant van je private key.

Dit noemen we in de Bitcoin scene ook wel de mnemonic phrase. Dit is met de doorvoering van de BIP39 mogelijk geworden. Een BIP staat voor Bitcoin Improvement Proposal. Op Github kun je meer lezen over het genereren van de ‘deterministic keys’.

Opslaan van woorden

Er zijn verschillende manieren om jouw mnemonic code veilig op te slaan. Een manier is om dit te graveren in bijvoorbeeld de CRYPTOTAG. Lees hier een eerdere review over dit product. Dit is een titanium onverwoestbaar plaatje waar jij jouw woorden op kunt 'vereeuwigen'.

Een andere leuke oplossing is de Revealer. Dit is een bedrijfje dat focust met een ‘nieuw iets’: de twee factor verificatie van jouw seeds.

Anders dan gebruikelijke coderingsmethoden, kan het geheime code ook optisch worden gecodeerd. Hiervoor is geen computer of speciale kennis nodig. Ook voor de cold storage van jouw bitcoin kan dit een leuke toevoeging zijn.

Je kunt jouw wallet seeds gewoon op papier schrijven natuurlijk, maar je kunt het ook in tweeën splitsen zónder dat je met de helft van het totaal al een deel van de boodschap kunt zien.

Om deze seeds op een geheime manier te coderen, kun je een Revealer genereren. Het zijn twee op zichzelf staande nietszeggende plaatjes. Het ziet er als volgt uit:

Importeren in hardware wallet

Je kunt zo’n visueel ge-encrypte backup heel eenvoudig exporteren naar bijvoorbeeld jouw Ledger Nano S. Het gaat overigens nog om een beta en er staat een duidelijke disclaimer op de website:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]“In this case, it is strongly recommended that you use a Revealer that was *not* generated on the computer receiving the encrypted seed.”[/penci_blockquote]

Op de site kun je ook lezen hoe de encryptie precies werkt.

Tot slot: not your keys, not your coins. Zoek dus ene manier om jouw bitcoin van een exchange te halen en op een goede manier in veilige handen te krijgen. Want als jij de toegang tot die Bitcoin verliest, is er aan de andere kant ook niemand die je ermee kan helpen. Be Your Own Bank!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC