Bitcoin (BTC) steeg de afgelopen maand met 40 procent – dit zijn de 3 redenen

Crypto- en bitcoin enthousiastelingen, blockchaindeskundigen en bitcoin-beleggers zagen afgelopen weken een aanzienlijke piek in de waarde van bitcoin. Maar wat is nu werkelijk de reden van deze stijging? Er circuleert volgens Forbes een bepaalde theorie die een goede reden geeft van die stijging.

1 Het Dadiani Syndicaat

Volgens Forbes kopen miljardairs namelijk massaal bitcoin op, waarbij zij miljarden in de markt pompen. Er is een claim dat dit gebeurt via het Dadiani Syndicaat. Het Dadiani Syndicaat is opgericht door kunsthandelaar Eleesa Dadiani.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vorig jaar haalde Dadiani Fine Art, in samenwerking met het blockchainplatform Maecenas Fine Art, de krantenkoppen nadat 49% van Andy Warhol’s werk uit 1980, “14 Small Electric Chairs”, te koop werd aangeboden voor bitcoin en andere cryptovaluta.

Miljardairs creëren volgens Forbes syndicaatsnetwerken, die de aankoop van bitcoin mogelijk maken. Op eenzelfde wijze waarop kunstnetwerken worden opgezet, om kunstverzamelaars in staat te stellen kunstwerken te ruilen en te verhandelen, worden netwerken opgezet om rijke mensen met elkaar in contact te laten komen om cryptovaluta met elkaar te verhandelen.

2 Positieve rapporten

Bart Smith, head of digital assets bij Susquehanna, heeft een andere verklaring voor de plotselinge stijging van de bitcoinprijs de afgelopen maand. Adamant Capital bracht een rapport uit waarin stond dat het een goed moment was om opnieuw bitcoin aan te kopen. Ook Delphi Digital bracht een rapport uit dat aangaf dat “de bodem bereikt was”. En dit vlak voor de meest recente prijsstijging.

Smith: “But there’s a lot of drivers to the price of bitcoin. There’s geopolitical drivers, there’s technological, [and] there’s regulatory to go with investor demand. So, it’s hard to isolate any one factor”

3. Handelsoorlog en Consensus 2019

Ook de aanhoudende handelsoorlog tussen China en de VS mag als mogelijke reden worden aangehaald. Een groot deel van de stijging van bitcoin in 2017 kwam door handelsvolume en speculatie vanuit Azië. Landen als Korea en China, die kapitaalrestricties kennen, zagen de afgelopen maanden een devaluatie van de munt. Daarom werd bitcoin een interessant alternatief, aan de ene kant als hedge en aan de andere kant om kapitaal bijvoorbeeld uit de Chinese yuan te krijgen.

Een andere reden van stijging heeft te maken met de recente Consensus conferentie in New York City. In dat weekend ging de prijs van $6.000 naar liefst $8.000. Smith zag flink wat enthousiasme tijdens die conferentie, met grote namen als NYSE’s Bakkt, Fidelity Digital Assets, en ErisX, die aankondigden binnenkort hun digitale activaplatforms te lanceren. Ook de bekendmaking van de acceptatie van bitcoin en andere cryptovaluta door Starbucks en Whole Foods tijdens die conferentie zorgden voor behoorlijk wat opwinding.

Bronnen: Forbes, Crypto Daily

Foto: Flickr / Antana