Bitcoin (BTC) en technische analyse: Volume als indicator

Dagelijks wordt er heel wat Bitcoin (BTC) op beurzen heen en weer geschoven. Het gaat om enkele miljarden dollars per dag die van eigenaar wisselen. Deze bewegingen heet ook wel handelsvolume, of kortweg volume.

Volume kán een voorspeller zijn van de toekomstige koers van Bitcoin. Want het geeft inzicht hoe de markt reageert op bepaalde prijzen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In dit artikel gaat we dieper in op het fenomeen volume. Want het is één van de meest belangrijke tools om te gebruiken tijdens je technische analyse.

In deze post gaan we dieper in op het volume zelf. Het is een van de meest belangrijke indicators om te gebruiken tijdens je technische analyse en helpt je bij het maken van goede keuzes.

Bitcoin handelsvolume

De volume indicator is een vrij simpele indicator om af te lezen. Het is namelijk een afspiegeling van alle trades tijdens een specifieke tijdsperiode.

Volume is af te lezen op elk denkbaar tijdsframe, of het nu 1 minuut is of 1 jaar. Het is een opsomming van zowel kopen als verkopen en maakt daarin geen onderscheid.

Uit het onderstaande beeld is goed te zien welke beweging de markt doormaakt en welke kant de meeste kracht heeft. Namelijk de kopers – of de verkoperskant.

Zo kleurt de volume indicator meestal rood, zodra de verkopen de overhand hebben en groen wanneer het aantal aankopen stijgt.

Zie de onderstaande afbeelding van een voorbeeld van de volume indicator zoals deze op TradingView weergeven kan worden.

Bitcoin (BTC) en technische analyse: Volume als indicator
Volume Indicator

Een makkelijke manier om volume te begrijpen is om het te vergelijken met een democratisch stem systeem. Oftewel, hoe meer stemmen hoe hoger het volume en hoe meer mensen het eens zijn met de richting van de prijs.

Hoe minder stemmen, oftewel volume, hoe minder mensen het eens zijn met de beweging en hoe groter de kans is dat de prijsbeweging niet in stand blijft.

Zo is een breakout op weinig volume uiteindelijk meestal een fake-out en dus niet echt. Maar let op, want een breakout met een enorme volume spike is vaak euforie.

Mensen hebben dan het gevoel de boot te missen en stappen massaal in. Wat kan volgen op een flinke terugval, oftewel een correctie van de heftige reactie.

Volume Divergence

We hebben het al eerder besproken, het traden van divergencies. Divergence betekent letterlijk ‘afwijking’. Ook met behulp van de volume indicator is het mogelijk te handelen maar het is gevoeliger voor valse informatie door euforie en fake-outs.

Op de onderstaande afbeeldingen zien we zo’n voorbeeld van een divergence in prijs ten opzichte van volume.

Je ziet goed dat wanneer de prijs uitbreekt dit gevolgd wordt door een flinke spike in volume. Tevens is het goed te zien dat dit ondersteund werd door een stukje euforie, de prijs viel gelijk wat terug.

Maar wanneer de prijs weer begon te stijgen ging het volume ook langzaam omhoog, er kwamen steeds meer stemmen die het eens waren over de prijsstijging.

Het is dus een prima voorbeeld hoe de beweging werkt.

Bitcoin (BTC) en technische analyse: Volume als indicator
Bitcoin Chart Volume Divergence

Nu zie je ook dat ondanks dat de beweging ineens omhoog is, het volume flink aan het afzwakken is. Dit kan duiden op vermoeide kopers, er blijven minder stemmen over welke voor een stijging zijn.

Dit kan meerdere dingen betekenen. De markt is in afwachting van wat er gaat gebeuren en kan laten zien dat de prijs tijdelijk weer wat terug gaat zakken.

Het is geen standaard verkoop signaal maar laat zien dat je op moet gaan letten. Wie weet geeft een andere indicator nu wel een sell signaal aan.

Volume is dus erg goed en sterk in combinatie met andere indicators.

Combineren van indicatoren

De volume indicator is zoals gezegd een van de meest belangrijke indicators. En mits je hem juist gebruikt daardoor een hele krachtige indicator. Het geeft een letterlijke representatie van het totale handelsvolume in het gekozen tijdsframe.

Wanneer je dit gaat combineren met andere indicators kun je al snel zien of een breakout misschien wel een fake-out is en je dus niet in moet stappen.

Bekijk de charts goed en kijk wat je ziet, hoe reageert de prijs op volume? Wanneer je bezig bent met het maken van je eigen strategie is het bekijken van volume bijna altijd een vereiste.

Meepraten? Kom gezellig langs op in onze Telegram-groep. Join het nieuwskanaal om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...