Vroege Bitcoiner verstuurt $500.000 aan BTC dat al 10 jaar stil stond

Vroege Bitcoiner verstuurt $500.000 aan BTC dat al 10 jaar stil stond

Er is Bitcoin ter waarde van ongeveer $500.000 on the move. Een aantal dagen geleden verplaatste de eigenaar het naar een hot wallets van de beurs Bitfinex. Op zich klinkt dat niet heel bijzonder, zo'n grote transactie. Maar het gaat om een 50 BTC met een noemenswaardige historie.

Bitcoin uit 2010

Het lijkt op het eerste gezicht misschien wel een doodnormale transactie, ware het niet dat het gaat om 50 BTC die in mei 2010 de block subsidie was van een miner. Sindsdien is deze BTC niet meer aangeraakt of verstuurd, tot afgelopen donderdag.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het gaat dus over 50 BTC die een miner op 25 mei 2010 verdiende omdat hij een block had gemined. Op dat moment was Satoshi Nakamoto, de pseudonieme bedenker van Bitcoin, nog actief.

Ruim tien jaar later, op 1 oktober 2020, stuurde iemand deze 50 BTC in de richting van de populaire cryptocurrency beurs Bitfinex.

Vroege Bitcoiner verstuurt $500.000 aan BTC dat al 10 jaar stil stond

Hoewel het dus op een alledaagse transactie lijkt, is het pas de tweede keer ooit dat dit adres is gebruikt. De COINBASE, of ook wel de nieuw gegenereerde coins, kwamen met block 57.504 in omloop. Inmiddels is de blockchain de 650.000 blocken gepasseerd.

Ten tijde van dit 'oude' block was Satoshi Nakamoto, nog actief. Zijn laatste activiteit dateert uit december 2010.

Omdat Bitcoin betalingen pseudoniem zijn weten we niet automatisch wie er achter deze transactie zit. De blockchain mag dan wel transparant zijn: het biedt in zekere zin wel privacy.

'Oude' BTC

Het is niet de eerste keer dit jaar dat een vroege Bitcoiner zijn BTC verplaatst. In mei gingen er nóg oudere BTC over de toonbank, namelijk afkomstig uit februari 2009. Op 3 januari werd het allereerste block gemined.

Het was toen voor het eerst sinds augustus 2017 dat er BTC uit de eerste jaren van het protocol werden verplaatst. De eigenaar had dus ruim 11 jaar gewacht met het verzenden van de transactie.

Ook kwam er een vroege Bitcoiner uit z'n hol rondom Craig Wright. De Australiër droeg namelijk een lijst van 145 adressen aan in een lopende rechtszaak waarover hij claimde de baas zou zijn. Een vroege Bitcoiner signeerde met zijn private key een message en zette 'CSW' daarmee voor het blok.

Lees meer over:
Bitcoin BTC mining

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties