Verdeling van Bitcoin onder bezitters versplintert, aantal whales neemt af

Data toont aan dat de hoeveelheid Bitcoin (BTC) die in bezit zijn van de kleinere entiteiten de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld is. Het aantal whales is in dezelfde periode juist aanzienlijk afgenomen.

Bitcoin verdeling

Volgens analysebedrijf Glassnode is het percentage van de voorraad van Bitcoin (dat iets minder dan 18,5 miljoen BTC betreft) in handen van entiteiten met minder dan 10 BTC sinds juni 2015 gegroeid van 5,1% naar 13,8%.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tegelijkertijd nam het aantal entiteiten met 100 tot 100.000 BTC af van 62,9% naar 49,8%. Er is dus een versplintering gaande in het bezit van Bitcoin.

Er wordt gerekend met entiteiten omdat er op basis van data uit de blockchain niet vast te stellen is om hoeveel personen het gaat. Als je Bitcoin bij een beurs hebt staan, is het aantal hot wallets en cold wallets niet representatief voor het aantal mensen die klant zijn bij de exchange.

Ook kun je als gebruiker meerdere private keys genereren en al helemaal meerdere adressen gebruiken.

Verdeling van Bitcoin onder bezitters versplintert, aantal whales neemt af

Grote whales

Het laat zien dat naar mate de adoptie van Bitcoin toeneemt, de dominantie van whales juist af lijkt te nemen.

Een reden achter deze afname zou kunnen zijn dat het aandeel van de inactieve adressen ook afneemt. Dus bijvoorbeeld dat alle adressen met 50 BTC die zijn verkregen met het minen in de beginjaren, een steeds kleiner wordend deel van de totale supply is.

Naar schatting is er 4 miljoen Bitcoin verloren gegaan en inactief. In totaal is nu 18,5 miljoen BTC van de maximale 21 miljoen BTC in omloop gebracht.

Een andere metric van Glassnode laat zien dat het aantal adressen met meer dan 1.000 BTC ook is gestegen tot een record van 2,193 adressen.

Vergeet ook niet dat er sinds de halving iedere dag nog 900 nieuwe Bitcoin in omloop wordt gebracht. Als je het over de hele breedte van de voorraad bekijkt, neemt het aandeel van de whales dus wel af.

Heb je vragen over het nieuws? Kom eens langs in een van onze Telegram chats.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCwhales