
Steeds meer Nederlandse huishoudens met een middeninkomen houden geld over aan het eind van de maand. Volgens nieuw onderzoek van het Centraal Planbureau is het besteedbaar inkomen van deze groep in vier jaar tijd met 10.000 euro gestegen tot gemiddeld 55.000 euro. En dat terwijl vaste lasten slechts in beperkte mate zijn meegegroeid. De vraag is: wat doen deze huishoudens met hun financiële ruimte, en zou crypto daar een rol in kunnen spelen?
Extra ruimte door loonstijging en overheidsingrijpen
De belangrijkste redenen voor de stijging zijn hogere lonen en tijdelijke kabinetsmaatregelen zoals het prijsplafond en de energietoeslag. Hierdoor konden huishoudens de forse stijging in energie- en boodschappenprijzen grotendeels opvangen. Hoewel de compensaties in 2024 grotendeels wegvallen, heeft de groep middeninkomens op dit moment meer financiële ademruimte dan in jaren.
Met meer geld opzij kunnen middeninkomens verschillende kanten op. Traditioneel kiezen Nederlanders voor sparen of het aflossen van hun hypotheek. Maar de lage spaarrentes van de afgelopen jaren hebben ertoe geleid dat steeds meer mensen kijken naar alternatieven, waaronder beleggen in aandelen of crypto.
Crypto, en dan vooral Bitcoin en Ethereum, worden door sommigen gezien als een hedge tegen inflatie of als kans om op de lange termijn vermogen op te bouwen. Zeker onder jongere huiseigenaren en zzp’ers met een goed inkomen groeit de interesse. De toegankelijkheid via platforms als Bitvavo en de normalisering van crypto in het publieke debat versterken die trend.
Huiseigenaren hebben investeringsruimte
Opvallend is dat met name huiseigenaren meer financiële ruimte hebben. Ze besteden gemiddeld 42% van hun inkomen aan vaste lasten, tegenover 57% bij huurders. Dat betekent concreet dat huiseigenaren meer geld overhouden voor vrije bestedingen of investeringen.
Omdat deze groep vaker in de leeftijdscategorie 30-55 valt en relatief digitaal vaardig is, vormt ze een belangrijke doelgroep voor crypto aanbieders. Zeker nu de huizenprijzen opnieuw stijgen en spaarrentes achterblijven, groeit de aantrekkingskracht van alternatieven zoals staking, stablecoins of Bitcoin als ‘digitaal goud’.
Als ook maar een klein deel van deze middeninkomens besluit om maandelijks enkele honderden euro’s in crypto te stoppen, kan dat op termijn een merkbaar effect hebben op de adoptie en stabiliteit van de cryptomarkt in Nederland. Meer structurele instroom betekent minder afhankelijkheid van hype en volatiliteit, en kan zorgen voor een bredere basis van particuliere investeerders.
Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen. Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.