Een rechtszaak tegen Coinbase draait om de misleiding van aandeelhouders. Volgens de aanklacht zou de beurs belangrijke informatie over een datalek maandenlang hebben achtergehouden. Pas in mei kwam naar buiten dat klantgegevens al sinds december van het jaar ervoor op straat lagen.

Kennisgeving: Dit artikel bevat inzichten van onafhankelijke auteurs en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van BitcoinMagazine.nl. De informatie is bedoeld ter educatie en reflectie. Dit is geen financieel advies. Doe zelf onderzoek voordat je financiële beslissingen neemt. Crypto is zeer volatiel er zitten kansen en risicos aan deze investering. Je kunt je inleg verliezen.
Coinbase ligt onder vuur. De grootste cryptobeurs van de Verenigde Staten heeft het druk met rechtszaken. Beleggers en toezichthouders klagen het bedrijf aan vanwege nalatigheid en misleiding. Dit werpt niet alleen een schaduw over Coinbase zelf, maar ook over de bredere cryptosector.
Beleggers Coinbase stappen naar de rechter
Een rechtszaak tegen Coinbase draait om de misleiding van aandeelhouders. Volgens de aanklacht zou de beurs belangrijke informatie over een datalek maandenlang hebben achtergehouden. Pas in mei kwam naar buiten dat klantgegevens al sinds december van het jaar ervoor op straat lagen. De koers van het aandeel daalde meteen met meerdere procenten. Beleggers stellen dat zij hierdoor “grote verliezen” hebben geleden.
In April, Coinbase announced changes to its user agreement that added two clauses limiting class action lawsuits and requiring lawsuits to be filed in New York. The changes apply to disputes initiated after May 15.
On May 14, Coinbase disclosed a data breach. pic.twitter.com/ffMR2K4YRo
— Molly White (@molly0xFFF) May 20, 2025
De aanklager is een individuele investeerder die een schadevergoeding eist. Hij stelt dat Coinbase zijn informatieplicht heeft geschonden. Dit is niet de eerste keer dat het bedrijf onder vuur ligt vanwege communicatie rond gevoelige kwesties.
SEC vs Coinbase
Naast civiele rechtszaken ligt Coinbase ook juridisch in de clinch met beurswaakhond SEC. De SEC zegt dat bepaalde producten en diensten van Coinbase vallen onder het aanbieden van niet geregistreerde effecten. Coinbase ontkent en zegt dat de huidige wetgeving niet duidelijk genoeg is.
Today we charged Coinbase, Inc. with operating its crypto asset trading platform as an unregistered national securities exchange, broker, and clearing agency and for failing to register the offer and sale of its crypto asset staking-as-a-service program.https://t.co/XPG2gDkxtV pic.twitter.com/hCdVMw8B2v
— U.S. Securities and Exchange Commission (@SECGov) June 6, 2023
De rechtszaak tussen Coinbase en de SEC heeft een bredere impact. Het vonnis zal duidelijk maken hoe cryptobedrijven in de toekomst worden gereguleerd in de Verenigde Staten. Veel exchanges volgen de zaak op de voet.
Internationale druk neemt toe
Ook in Europa en Azië groeit de controle op crypto beurzen. Coinbase moest in het Verenigd Koninkrijk al aanpassingen doen na overleg met lokale toezichthouders. In Nederland en Duitsland doen toezichthouders strengere controles. Ook Italië heeft de regelgeving rondom cryptodiensten aangescherpt.
This is the UK regulations. Now you can’t open a Coinbase or Binance account, even Caleb and Brown in Aus are not taking new customers from UK. So same deal, regulations = screw the Ave Joe!!! pic.twitter.com/fVhMn5coAB
— Sandy_XRP_HBAR (@Sandy_XRP) May 26, 2025
Deze wereldwijde beweging richting strengere regelgeving laat zien dat de sector volwassen begint te worden. Tegelijkertijd zorgt het voor onzekerheid bij bedrijven en beleggers.
Gevolgen voor andere crypto exchanges
De juridische problemen van Coinbase zetten ook andere grote exchanges op scherp. Platforms als Binance, Kraken en Gemini bekijken hun juridische structuur en doen aanpassingen om problemen te voorkomen. Sommige exchanges kiezen ervoor om bepaalde diensten in de VS niet langer aan te bieden uit angst voor juridische geschillen.
Voor start-ups in de cryptosector is dit een obstakel. Zij hebben vaak niet de middelen om langdurige juridische trajecten te doorstaan. Hierdoor zou innovatie op termijn kunnen worden afgeremd. Vooral in landen waar de regelgeving nog niet is afgestemd op crypto.
Regelgevende trends beïnvloeden de hele industrie
De zaak tegen Coinbase staat voor een bredere trend. Wereldwijd zoeken toezichthouders manieren om grip te krijgen op de cryptomarkt. Ze strijden voor consumentenbescherming, transparantie en belastingheffing. Vooral in de VS kiest men voor rechtszaken als manier om een voorbeeld te maken.
Ook groeit ook de roep om duidelijke wetgeving. Grote spelers binnen de industrie, waaronder Coinbase zelf, willen heldere regels die innovatie niet in de weg staan, maar wel voor veiligheid zorgen.
Crypto sector kijkt gespannen mee
De uitkomst van de rechtszaken tegen Coinbase kan bepalend zijn voor de toekomst van de cryptosector. Niet alleen Coinbase, maar ook beleggers en andere exchanges kijken gespannen toe. Nu toezichthouders wereldwijd hun grip versterken, blijft de centrale vraag: hoe vind je de balans tussen regulering en innovatie in een sector die nog volop in ontwikkeling is? Verder is er nog wel goed nieuws over het uistel van de 50% importheffing op Europa. De EU geeft namelijk gas in handelsoverleg met Trump na dreiging van megatarieven.
OKX word nu crypto miljonair
Kijk voor de voorwaarden op OKX x BitcoinMagazine.nl
Praat mee op onze socials!
Chat met onze experts via Telegram, geef je mening op Twitter of "sit back and relax" terwijl je naar onze YouTube-video's kijkt.
Kennisgeving: Dit artikel bevat inzichten van onafhankelijke auteurs en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van BitcoinMagazine.nl. De informatie is bedoeld ter educatie en reflectie. Dit is geen financieel advies. Doe zelf onderzoek voordat je financiële beslissingen neemt. Crypto is zeer volatiel er zitten kansen en risicos aan deze investering. Je kunt je inleg verliezen.