Mysterieuze Bitcoin whale verplaatst 101.857 BTC, wat zit daarachter?

Volgens sommigen is het de ‘grootste’ mysterieuze Bitcoin (BTC) wallet die er bestaat. En die onbekende wallet heeft afgelopen week 101.857 BTC verplaatst. Dat is omgerekend 931 miljoen dollar (829 miljoen euro) tegen de huidige koers.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin whale verplaatst 101.857 BTC

De grote vraag die ook Decrypt zich stelt: waarom is deze wallet, die sinds 1 april bestaat, weer geleegd? Het is namelijk de grootste Bitcoin wallet waarvan niemand weet wie er achter zit.

De transactie is opgemerkt door tracking dienst Bitcoin Block Bot op 27 juni.

De transactie is nogmaals een bevestiging van één van de voordelen van het bitcoin netwerk: je kunt zelf je transactiekosten instellen. Die zijn met 0,48 dollar laag te noemen. Een contrast met een bank of een betaalprovider zoals PayPal die met vaste tarieven werken.

Wie zit erachter?

Maar de grote vraag die boven deze kwestie blijft hangen: wie schuilt hierachter? Is het toch een exchange, een early bitcoiner of een investeerder als de Winklevoss broers?

Het adres is in april gedocumenteerd als één van rijkste Bitcoin wallets, die niet van een exchange zijn. Toen is namelijk de wallet aangemaakt en was de herkomst niet te traceren.

Op het sociale medium Reddit gaat het gerucht dat het adres toebehoort aan Bitstamp. Deze zou de BTC via hun custodian BitGo verstuurd hebben.

Een woordvoerder van BitGo wil vanwege privacyredenen niet bevestigen of het een adres van een van hun klanten betreft.

De transactie

De grote hoeveelheid Bitcoin is opgesplits naar diverse onbekende wallets, zo blijkt uit de block explorer van Blockstream. Het bedrag is opgesplitst in twee stromen.

Deze wallet ontving 5.000 BTC ($45.7 miljoen), terwijl de tweede wallet 96.857 BTC ($885,7 miljoen) ontving als ‘wisselgeld’.

Die tweede wallet is nu de één na grootste Bitcoin wallet, blijkt uit BitInfoCharts. Goed voor bijna 0,53% van alle bestaande Bitcoin.

Dan nogmaals de beweegredenen: de community tast in het duister. De originele wallet dateert van 1 april na een vergelijkbare transactie. Verplaatst deze whale om de zoveel maanden zijn Bitcoin? Maar waarom dan?

Die vraag blijft nog (lang) boven deze kwestie hangen.

Miljardentransacties

De Bitcoin blockchain is regelmatig ‘getuige’ van miljardentransacties. Medio april is er een transactie van (toen) 1,1 miljard dollar aan Bitcoin verstuurd.

Achter die transactie bleek Bitfinex te zitten die zijn ‘hot wallet’ moest bijvullen met 15.000 BTC. De rest ging weer terug naar het originele adres. Bekijk hier de details van die transactie.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCwhale

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...