Bitcoin adres met 1 BTC leeg ‘geroofd’ bij weggeefactie door slimme hacker

Een knappe kop heeft een wallet met daarop 1 Bitcoin (BTC) buit gemaakt door een aantal seeds te bruteforcen. Maar maak je geen zorgen: jouw BTC zijn gewoon veilig. De eigenaar van deze Bitcoin wilde juist dat hij ze kwijtraakte.

Bitcoin buit

Alistair Milne tweette gisteren dat hij wakker werd met het ‘slechte nieuws’ dat hij zijn 1 BTC kwijt is geraakt aan een gelukkige volger. Hij is de CIO van het Altana Digital Currency Fund en een bekende naam in de industrie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het was niet zo zeer een ongelukje, maar Milne wilde juist dat zijn Bitcoin gestolen zou worden. Het was namelijk onderdeel van een weggeefactie en puzzel die hij op Twitter in touw had gezet.

Eind mei postte startte Milne deze weggeefactie. Hij vertelde dat hij gaandeweg steeds meer hints zou geven over een seed phrase van 12 woorden. Deze 12 woorden zijn wiskundig afgeleid van een gegenereerde private key.

Als je op via de actie achter deze woorden wist te komen, kreeg je daarmee de toegang tot deze 1 Bitcoin. De gelukkige winnaar mocht deze Bitcoin dan gratis hebben.

Milne was al een heel eind op weg, en zijn volgers hadden al 8 woorden van hem ‘gekregen’. Zijn idee was om de laatste vier woorden in één keer weg te geven, om te voorkomen dat men deze laatste seeds zou gaan bruteforcen. Hierbij proberen de ‘hackers’ enorm veel keer met verschillende woorden de juiste combinatie van de laatste vier woorden te gokken.

Maar Milne kwam niet eens op dit moment terecht. Voordat hij het wist, was het namelijk al iemand gelukt om de laatste paar seeds te bruteforcen. Het kostte de aanvaller 44 uur na de achtste seed om de volledige phrase te vinden.

De CEO van Atlana DCF gaf op Twitter aan dat hij hoopte dat deze weggeefactie ook voor “technisch minder onderlegde mensen” leuk zou zijn. Meer deze slimme Bitcoiner is de rest van de community dus te slim af geweest.

Is mijn BTC nu niet meer veilig?

Een seed phrase voor een Bitcoin wallet is een zin van 12 of 24 woorden. Dit fungeert als een back-up voor de pirvate keys van deze wallet. Zolang je deze woorden állemaal veilig bewaard, kan het volgens schattingen miljarden jaren duren om deze hele zin te kraken.

Maar met iedere hint en elk woord dat Milne vrij gaf, werd voor de community een enorm stuk makkelijker gemaakt om de wallet te kraken.

Eind mei ging er al een soortgelijke discussie rond op internet. Een Twitteraar liet namelijk zien dat hij 600 miljoen keys per seconde aan het berekenen was. Na enige ophef wisten ontwikkelaars antwoord te geven:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Luke Dash Jr.”]Bij een rekenkracht van 600 MK/s (wat de meeste hoogwaardige grafische kaarten tegenwoordig hebben) “gemiddeld 38593493520073954175290747912192 jaar zal kosten om een ouder Bitcoin adres te kraken.”[/penci_blockquote]

Danny Diekroeger, ontwikkelaar van de Cash App, voegt daar nog het volgende aan toe:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Met 1.000.000.000 keer de computerkracht die hij nu heeft, moet hij 100 jaar lang gokken met een kans van 0,00000000000000000000000000000000000000000001% dat hij een private key met saldo vindt.”[/penci_blockquote]

Zolang jij jouw Bitcoin en voornamelijk de seed phrase gewoon veilig bewaart (en niet in foute phishing extensies stopt), zijn jouw Bitcoin dus volledig veilig.

Bron: Decrypt

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  crypto kopen en bewaren Nieuws
  XRP, SOL, ADA Bullish In Supercycle: Welke Altcoin Gaat Exploderen

  De cryptomarkt beleeft een indrukwekkende comeback, aangevoerd door Bitcoin, dat de weg wijst met een...

  Plan B Bitcoin Data en Analyse
  Nederlandse Analist PlanB onthult: Bitcoin Bullmarkt Begint met Ongekende FOMO Golf – $100K in Zicht?

  Volgens PlanB, een Nederlandse analist en de maker van het stock-to-flow (S2F) model voor het...

  Nieuws
  Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

  In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

  Binance heeft succesvol $4,4 miljard aan digitale activa teruggehaald voor gebruikers die fouten maakten bij...

  Lees meer