‘Twitter hackers mixten al 22% van hun Bitcoin via Wasabi wallet’

De laatste twee dagen is het nieuws rondom de Twitter hack uitvoerig voorbij gekomen. Vandaag komt er weer een nieuw hoofdstuk bij. De ‘Bitcoin bende’ is namelijk weer bezig geweest. Ze hebben een deel van de munten verplaatst.

Bitcoin witwassen

Als snel rees de vraag op hoe de hackers om zouden gaan met de verkregen Bitcoin. Ze gebruikten namelijk wél een native segwit adres (bc1) maar leken niet heel handig te zijn om gegaan met de adressen. Deze werden namelijk gelinkt aan BitPay en Coinbase.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een beetje slimme blockchain analist zou zo de route van het geld kunnen achterhalen als de oplichter(s) nog meer fouten maken.

Volgens cryptotracing bedrijf Elliptic is dat niet het geval. De oplichters zijn zelfs al begonnen met het gebruik van Bitcoin mixers.

Gisteren publiceerde het blockchain-analysebedrijf een rapport waarin staat dat ze bewijs hebben dat de scammers een deel van de Bitcoin hebben gestuurd naar een adres dat waarschijnlijk is gekoppeld aan een Wasabi wallet.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]De onderstaande afbeelding laat een screenshot zien van Elliptic Forensics, onze onderzoekssoftware. Het laat zien dat de bitcoin uit de drie adressen stroomt in andere wallets terechtkomt. Wat we kunnen zien, is dat bijna al het geld naar 12 nieuwe adressen is gestuurd, waar het momenteel in staat.[/penci_blockquote]

'Twitter hackers mixten al 22% van hun Bitcoin via Wasabi wallet'

Wasabi maakt het mogelijk om de gebruiker zijn of haar privacy terug te geven. Door CoinJoins kunnen achtergelaten sporen op de pseudonieme Bitcoin blockchain onherleidbaar gemaakt worden.

Op dit moment wordt er door de Britse ontwikkelaar Chris Belcher hard gewerkt aan een andere methode om extra privacy (terug te kunnen) krijgen. Dit heten CoinSwaps, maar dit is nog niet af en dus nergens geïmplementeerd.

De Wasabi wallet ligt overigens (door dit het aanbieden van dit soort diensten) onder de loep bij Europol.

Wasabi wallet

Volgens Elliptic maken deze technieken het “voor wetshandhavers of financiële instellingen moeilijk om geld op de blockchain te traceren”. Aan de andere kant: een betaling die door zo’n mixer gaat is niet per definitie schimmig.

Elleptic schrijft dat de hackers al 2,89 Bitcoin via de Bitcoin mixer hebben doorgestuurd. Dat is ongeveer 22% van het totaal van $120.000 dat ze buit hebben gemaakt.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Elliptic”]”Het gebruik van dit type wallet door degenen die de inkomsten van de Twitter hack willen witwassen, is niet verrassend”[/penci_blockquote]

Het traceren van de geldstroom is een mooie manier voor de autoriteiten om de boeven op te pakken. Een klein foutje of een link naar een adres van een beurs waar Know-Your-Customer (KYC) op staat, kan dan snel fataal zijn.

De Amerikaanse exchange Coinbase is een van de klanten van Elliptic. Zij hebben al laten weten de stortingen die gelinkt zijn aan de Bitcoin van de hack te zullen weren.