De sleutel tot jouw Bitcoin: een eigen private key maken

Als jij jouw Bitcoin in eigen beheer hebt en zelf de private keys of seed phrase bewaard, vertrouw je voor een groot deel op de wiskunde en cryptografie en een klein deel op jezelf. Maar je kunt nog een stapje verder gaan: offline een eigen is seed phrase maken.

Bitcoin bewaren

De mate waarop jouw Bitcoin veilig is, heeft met twee dingen te maken. Ten eerste hoe goed je met de keys om gaat, en ten tweede de cryptografische klasse van het protocol. Maar wist je dat je ook zelf een seed phrase kunt maken of bedenken?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Doorgaans vertrouw je namelijk óók nog op de seeds die een wallet of andere software voor jou genereert. Hierbij gebruikt het willekeur en entropie. Maar wat als je dit niet wilt vertrouwen? In zo’n geval kun je ook zelf een 100% soevereine, veilige en offline manier gebruiken om een eigen seed phrase te maken.

Estudio Bitcoin heeft stap voor stap uitgelegd hoe dit werkt. Lees voor het uitgebreide en complexe verhaal het Engelse artikel. Voor nu houden we het even op een simpelere Nederlandse weergave van deze methode.

De basis: een private key

Maar eerst even de basis. Een Bitcoin adres is niets meer dan de vereenvoudiging van een public key. En dit is op zijn beurt weer het resultaat van het feit als je de private key door een elliptische curve haalt. Dit algoritme en de werking ervan beschreven we al eens in een uitleg over ECDSA.

De private key, een zin aan karakters of een reeks van 24 woorden, moet je goed bewaren. Het is eigenlijk een willekeurig gekozen waarde tussen 1 tot 2²⁵⁶. Dat zijn in totaal 115,792,089,237,316,195,423,570,985,008,687,907,853,269,984,665,640,564,039,457,584,007,913,129,639,936 waarden. En hier kun je er zelf eentje van maken, als je de entropie niet vertrouwt. Een Pseudo Random Number Generator of een True/Hardware Random Number Generator heb je daar niet bij nodig.

Met een muntje, pen en papier kom je al een heel eind. Download en print de Coin-Seed pdf en je kunt beginnen met het maken van een eigen seeds.

De sleutel tot jouw Bitcoin: een eigen private key maken

Om van goede entropie te genereren voor de seed phrase, geef je de euromunt een waarde 0 voor de ene kant en een waarde 1 voor de andere kant. Kop = 1 en Munt = 0. Vervolgens ga je deze 256 keer opgooien om een ‘256-bit seed of entropy’ te maken. Dit hele proces duurde de schrijver van het bronartikel 17 minuten.

De sleutel tot jouw Bitcoin: een eigen private key maken

Vervolgens zet je de 11 binaire cijfers (de 1’en en 0’en) in elke rij om naar decimalen. Ook dit kun je weer 100% handmatig doen.

van Binair naar Bitcoin

Met een geheugensteuntje tel je zo op wat de waarde is van elke rij. Het levert getallen op tussen de 0 en 2047. Op deze manier krijg je dus 24 getallen met een waarde.

De sleutel tot jouw Bitcoin: een eigen private key maken

En zo komen we terecht bij Bitcoin. Het protocol heeft namelijk een Bitcoin Improvement Proposal die deze 2048 woorden omzet als seeds. Dit is BIP39. Let daarbij wel even goed op of de reeks begint met de nummering vanaf 0 of vanaf een 1.

Vervolgens kun je op het uitgeprinte papiertje 23 woorden opschrijven die jij zelf hebt samengesteld. Voor het laatste woord moet je nog iets bijzonders doen. Hier missen namelijk nog 8 bits in. Deze reeks omvat een hash van de 256 bits aan entropy die je met de munten hebt gecreëerd. Dit kun je met de hand doen, maar een offline computer is hierbij wel makkelijk. En op die manier maak je de reeks met 24 woorden vol.

De sleutel tot jouw Bitcoin: een eigen private key maken

Het is de kans van 1 uit 115,792,089,237,316,195,423,570,985,008,687,907,853,269,984,665,640,564,039,457,584,007,913,129,639,936 dat iemand deze exacte volgorde met exact dezelfde woorden al eens heeft gebruik.

Vervolgens kun je deze woorden graveren in een seedplate of inladen in een hardware wallet. En voila, jij hebt jouw eigen unieke private key gecreëerd, waarmee je toegang hebt tot alle Bitcoin die op corresponderende adressen horen.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
BitcoinBTCprivate key

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: koers verplettert aandelen, goud en obligaties

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

lange termijn crypto binance Bitcoin
Binance trekt licentie in Abu Dhabi in

Cryptobeurs Binance heeft een aanvraag voor een licentie in Abu Dhabi-licentie, aldus Reuters. Het is...

Bitcoin
Block start met pre-orders van Bitkey hardware wallet voor 95 landen

Block, het bedrijf van Jack Dorsey, gaat zijn self-custodial bitcoin wallet in meer dan 95...

Bitcoin
Do Kwon vecht besluit over uitlevering aan en gaat in hoger beroep

Do Kwon zou na 15 december uit Montenegro worden uitgeleverd. De mede-oprichter van Terraform Labs...

Nieuws
Crypto Analist Voorspelt 70% ADA Koers Stijging December – Kan Cardano 1 Euro Worden?

Recente ontwikkelingen in de wereld van Cardano (ADA) hebben de aandacht getrokken van crypto analisten,...

Lees meer