“Bitcoin bedenker” Craig Wright moet bewijs aanleveren, Binance start actie tegen ‘Faketoshi’

De controversiële Craig S. Wright die claimt Satoshi Nakamoto te zijn is door de Amerikaanse rechter opgedragen op 15 mei bewijs te leveren van zijn bitcoin bezittingen. Wright, door de crypto-community bijgenaamd 'Faketoshi', is daarnaast meerdere rechtszaken begonnen tegen verschillende prominenten uit de crypto-wereld. De CEO van Binance ChangPeng Zhao (CZ) laat het er niet bij zitten en is nu een inzamelactie gestart om de gerechtelijke kosten van de aangeklaagden te bekostigen.

Lees ook: Social Sunday: Craig Wright vs Hodlonaut en de bitcoin community

"Bitcoin bedenker" Craig Wright

In een rechtszaak tegen Craig Wright heeft de rechtbank in Florida hem opgedragen op 15 mei bewijs te leveren van alle bitcoin adressen die hij in 2013 bezat. De rechtszaak is aangespannen door de nabestaanden van computerwetenschapper David Kleiman.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens hen heeft Wright honderden duizenden bitcoins ter waarde van enkele miljarden dollars gestolen. Wright en Kleiman hadden samen het bedrijf W&K Info Defense Research dat naar verluidt 1,1 miljoen bitcoins in handen had.

Nabestaande Ira Kleiman verdenkt Craig Wright ervan na het overlijden van David Kleiman de contracten te hebben aangepast om zich de patenten en de bitcoins van het bedrijf toe te eigenen. De bitcoins zouden ondertussen via een trustfonds zijn weggesluisd.

De rechter heeft nu via een gerechtelijk bevel Craig Wright opgedragen een lijst te produceren van alle publieke bitcoin adressen die hij op 31 december 2013 bezat.

Daarnaast moet hij bewijs leveren van alle vermeende bitcoin transacties die in 2011 naar het trustfonds zijn gemaakt, documenten aanleveren met betrekking tot het fonds en onder ede verklaren wie er allemaal bij betrokken waren.

De bewijzen moeten op 15 mei aan de rechtbank worden geleverd. De rechtbank heeft het verzoek van Wright om de informatie omtrent zijn bitcoin bezittingen geheim te houden afgewezen.

"On or before May 15, 2019, at 5:00 p.m. Eastern time, Dr. Wright shall produce all transactional records of the blind trust, including but not limited to any records reflecting the transfer of bitcoin into the blind trust in or about 2011. The production shall be accompanied by a sworn declaration of authenticity." - Gerechterlijk bevel United States District Court of the Southern District of Florida

Is Craig Wright Satoshi Nakamoto?

De hoeveelheid bitcoins die Craig Wright bezit is voor velen interessant omdat hij meerdere malen heeft verkondigd dat hij Satoshi Nakamoto is. Naar verluidt beschikte de mysterieuze bedenker van bitcoin over 1 miljoen bitcoins.

Als uit de rechtszaak blijkt dat Craig Wright daadwerkelijk 1 miljoen bitcoins bezit dan zou dat zijn claims sterken. Is dat niet het geval dan zou zijn verhaal opnieuw ontkracht zijn.

Wright beweerde voor eerst Satoshi Nakamoto te zijn toen de BBC in 2016 aankondigde in hem de ontdekker van Bitcoin te hebben gevonden. Het bewijs dat Craig Wright destijds leverde werd echter al snel ontkracht. Het bleek om een truc gaan te gaan die door iedereen te reproduceren is. Het leverde Wright de bijnaam 'Faketoshi' op.

Sindsdien zetten steeds meer mensen zich af tegen de Satoshi-pretendent. Wright is zich zelf ook steeds radicaler gaan opstellen. Eerst splitste hij zich in 2017 af van de bitcoin community door zich aan te sluiten bij de Bitcoin Cash (BCH) fork.

Later splitste hij zich in 2018 ook daar vanaf met zijn eigen Bitcoin Satoshi's Vision (BSV). Het ging gepaard met veel drama, dat tot op heden nog speelt.

Zijn Twitter-account stond tot voor kort nog vol met allerlei ronduit vijandige uitlatingen en dreigementen. Die zijn inmiddels verwijderd. Het leidde ertoe dat Wright en zijn volgers zichzelf steeds meer buitenspel zetten. Wright groeide uit tot de grootste supervillain in cryptocurrency.

De vijandigheid gaat inmiddels zelfs zo ver dat Craig Wright rechtszaken is begonnen tegen enkele prominente crypto-twitteraars die kritiek op hem hadden geuit.

Changpeng Zhao (CZ), de CEO van de grootste cryptovaluta handelsbeurs Binance, heeft inmiddels schoon genoeg van de pesterijen van Wright. Onlangs trok hij de ondersteuning voor Bitcoin Satoshi's Vision (BSV) in op zijn handelsbeurs als reactie op de vijandigheid.


Een groot deel van de andere gerenommeerde handelsbeurzen volgden kort erna zijn voorbeeld.

Binance zamelt donaties in om gerechtelijke kosten te betalen

Nu heeft CZ ook een Binance Charity Foundation programma aangekondigd om donaties in te zamelen. Die zijn bedoeld om de gerechtelijke kosten te betalen van degenen die door Wright zijn aangeklaagd.


Om te beginnen heeft hij zelf al vast $10.000 dollar aan Binance (BNB) tokens gedoneerd. De donaties worden via de blockchain geregistreerd en bijgehouden. Van deze donaties worden onder andere advocaten betaald om aangeklaagden te beschermen in de rechtszaken die door Craig Wright zijn aangespannen..

CZ verwacht dat de rechtszaken een ‘slam dunk’ worden en dat Craig Wright uiteindelijk voor de gerechtelijke kosten zal opdraaien. In dat geval ziet hij de mogelijkheid om de donaties terug naar de donoren te sturen, of het geld aan een goed doel te schenken.

Nieuwsoverzicht woensdag 8 mei

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Andreessen Horowitz investeert $100 miljoen in Ethereum Restaking-platform EigenLayer

De technologiegerichte venturegigant Andreessen Horowitz, ook bekend als a16z, heeft een aanzienlijke investering van $100...

Nieuws
“Bitcoin klaar om lange termijn $500.000 te bereiken”, zegt deze Nederlandse analist

De Nederlandse analist Michael van de Poppe voorspelt op de lange termijn een enorme bullrun...

Lees meer