Voor 91% Amerikaanse cryptobedrijven is onduidelijke regelgeving barrière

2020 staat in het teken van meer wetten en regels rondom bitcoin (BTC) en andere cryptomunten. De wetten rondom AMLD5 in Europa gaat concretere vormen aannemen en ook in landen buiten Europa worden er serieuze maatregelen genomen.

In de Verenigde Staten is er echter nog veel onduidelijk. In interviews van The Block met Amerikaanse cryptobedrijven blijkt dat de onzekerheid over regelgeving in de VS een enorme belemmering is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hoe kun je immers beleid maken als de regels niet duidelijk zijn?

Bitcoin en crypto regulering

Tijdens het onderzoek heeft The Block in totaal 217 bedrijven uit de hele breedte van de industrie betrokken. Bij 35 van deze bedrijven hebben ze interviews afgenomen om meer te weten te komen over het reilen en zeilen in de markt.

Maar liefst 91% van de geïnterviewde bedrijven ziet het gebrek aan duidelijkheid echt als een barrière. De bedrijven zijn benoemd in het Digital Asset Human Capital Trends Report van The Block Genesis. Het is geschreven in opdracht van de Blockchain Association.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Michelle Bond, directeur van de afdeling over regelgeving voor Ripple”]”Iedereen heeft het over de termen zoals ‘regulering en handhaving’ en dat is een echte angst. Je kunt er nu moeilijk op vertrouwen en het is lastig om bedrijven op te zetten.”[/penci_blockquote]

Andere belangrijkste issues zijn de extra kosten en de belastingen. Respectievelijk 43% en 9% van de ondervraagden ervaart dit als een probleem. In Nederland is het kostenplaatje ook een probleem gebleken voor de kleinere ondernemers.

Om cryptovaluta aan te mogen bieden in Nederland heb je een verkapte vergunning nodig. Het wetsvoorstel ligt nog bij de Eerste Kamer, maar het lijkt een kwestie van tijd voordat de regels worden ingevoerd. Om voor een vergunning in aanmerking te komen moet je als bedrijf kosten maken, en dit is voor verschillende partijen al te veel gebleken.

Kosten en wetgeving

“We hebben een onredelijk bedrag moeten uitgeven aan juridisch adviseurs en vergoedingen voor onze advocaten. We kunnen dit doen omdat de financiën goed op orde zijn, maar het is zeker onvoordelig voor heel veel beginnende projecten,” vertelde MacLane Wilkison. Hij is de mede oprichter en CEO van NuCypher.

Het is niet heel raar dat de overgrote meerderheid van de bedrijven graag meer duidelijkheid wilden over de regelgeving. In Amerika wordt Bitcoin door verschillende instanties op een andere manier behandeld.

Ze proberen de boel wel te reguleren, maar een eenzijdig antwoord is er niet.

Zo ziet de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) bitcoin als een commodity. De Amerikaanse Belastingdienst ziet cryptocurrency’s weer als bezit, waarop belasting geheven moet worden. Ondertussen zijn er in diverse Amerikaanse staten (zoals Colorado) wetten aangenomen die “bitcoin en cryptocurrency’s als non-security” beschouwen.

Als dit voor de grootste cryptomunt al het geval is, kun je je wel voorstellen dat de regelgeving voor start-ups met eigen tokens allerminst op orde is.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Jasmine Shergill van eToro”]”Regelmaat, duidelijkheid en kleiner fragmentatie zou een crypto-vriendelijkere omgeving creëren voor cryptobedrijven in de VS”[/penci_blockquote]

Bekijk hier het Digital Asset Human Capital Trends Report voor meer informatie over de stand en gang van zaken in de industrie.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC