Nederlandse ontwikkelaar bouwt tool om Bitcoin (BTC) te sparen (interview)

Bitcoin Nederland heeft sinds 21 mei te maken met strengere regelgeving. Dat zorgt ervoor dat verschillende (kleine) bedrijven noodgedwongen moeten stoppen. Een van die partijen is Bittr van Ruben Waterman.

Met de dienst van Bittr kon je gemakkelijk via een (automatische) bankoverschrijving bitcoin kopen. Automatische aankopen zonder dat je er zelf naar hoeft om te kijken. Voor dit soort aankopen is er een mooie term: dollar cost averaging (DCA).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Met DCA creëer je een gemiddelde inkoopprijs in plaats van ineens een bepaald instapbedrag. Een handige manier om bitcoin te sparen zonder er in één keer een smak geld tegenaan te hoeven gooien.

Jorijn

Naar aanleiding van de sluiting van Bittr dacht de onafhankelijke ontwikkelaar Jorijn Schrijvershof: dan maak ik toch zelf een stukje software waarmee dit kan?

In dit gesprek met Bitcoin Magazine NL legt Jorijn zijn dollar cost averaging tool uit.

Jorijn: ”Ik was een tevreden klant van Bittr en zij stopten er mee. Daarvan baalde ik als een stekker. De eenvoud kun je niet tegenop. Je loopt een aantal stappen af en je maakt geld over.”

De kracht van Bittr was dat je met enkel een banktransactie bitcoin op je eigen adres kon bijschrijven. Zonder een registratieproces te hoeven doorlopen.

Hij vervolgt:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Tot op zekere hoogte wil ik beurzen wel geloven en vertrouwen. Ik vertrouw erop dat zij mijn euro’s omzetten in bitcoin. Je wilt jouw bitcoin zo snel mogelijk weer in je eigen wallet”. [/penci_blockquote]

Oplossing

Door het wegvallen van Bittr is er momenteel in Nederland geen simpele manier om aan dollar cost averaging te doen. Een tool dus waarmee je bitcoin automatisch naar je wallet is te sturen.

Jorijn: “Of we het nu leuk of terecht vinden: we moeten ons conformeren aan de regels uitgezet door de overheid. Transparant zijn over wat je hebt en doet hoort er vanaf nu gewoon bij.”

De ontwikkelaar ziet bitcoin vooral als een mooie belegging: ”Ik heb goede hoop voor wat Bitcoin in de toekomst gaat brengen. Ik zie in Bitcoin op termijn geen vervanging voor door overheden uitgegeven valuta in economisch sterke landen.”

Tool

Bittr stopt en Jorijn ziet wel alternatieven, maar die bevallen hem niet. Structureel handmatig kopen is voor een software ontwikkelaar een beetje gek als je het ook kunt automatiseren: ”Als ik iets wil, dan maak ik het.”

Jorijn: ”Je gaat dan filosoferen over ideeën en nadenken over de opties. Het kopen van bitcoin kunnen we automatiseren, het versturen van bitcoin ook. Als ik een tooltje maak, dan doe ik dat in eerste instantie voor mijzelf.”

Jorin had binnen twee dagen zijn eerste prototype draaien. Hij begon op een zaterdag aan de DCA-tool en op maandag kon hij zijn eerste automatische aankoop al doen: ”Dat kun je doen op een eigen Raspberry Pi of een eigen servertje, lekker in eigen beheer.”

Als de basis van de software eenmaal staat, dan is het ook mooi om het te delen met de rest van de wereld. Volgens Jorijn is er als ontwikkelaar niets mooier dan iets dat jij gemaakt hebt, gebruikt zien worden door anderen.

Twee in één

De software is opgedeeld in twee componenten: één om het kopen van bitcoin te automatiseren, de ander om het te versturen. ”Je bent hiermee niet meer afhankelijk van een andere partij, behalve de beurs”, zegt hij.

Het vertrouwen van de beurs in deze transactie is onvermijdelijk. Het is dan vooral zaak om je bitcoin zo snel mogelijk weer van dat platform te halen en zelf op te slaan.

Kopen en versturen

Jorijn: ”Bij de aankoop geef je bijvoorbeeld aan dat je voor een tientje bitcoin wil kopen. Het programma doet dat vervolgens voor jou. Het tweede gedeelte neemt voor jou de bitcoin op van een beurs. Je kunt zelf spelen met de kosten.”

Voor zijn tooltje kiest Jorijn voor de bitcoin beurs BL3P. Bij een beurs heb je te maken met kosten voor bijvoorbeeld het opnemen van bitcoin en handelskosten.

Per handelstransactie betaal je 0,25%, ook betaal je €0,01 per order. Daarnaast betaal je ook nog €0,50 voor stortingen.

Jorijn: ”Dan kun je jezelf de vraag stellen: In hoeverre vertrouw ik de beurs?” Dat wil zeggen: voor welke periode laat je jouw geld daar staan? Een dag, week, maand of misschien zelfs wel een jaar. Hoe minder stortingen en opnames je doet, hoe meer geld je overhoudt.

Die vraag kun je met de DCA-tool zelf beantwoorden en invullen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Ik maak elke maand een bedrag over en dan verdeel ik die over vier maandagen. Het risico wat ik loop is beperkt tot één maand. Je kunt zelfs voor een euro bitcoin kopen, als je gek wil doen maak je 30 euro over en dan kun je elke dag een transactie doen.”[/penci_blockquote]

Momenteel is de tool alleen geschikt voor BL3P, maar de deur staat open voor andere functionaliteiten. Jorijn: ”Ik heb in de basis rekening gehouden met meerdere beurzen, ondersteuning van Kraken of Bitstamp lijkt mij leuk. De gasten van Bitonic (het bedrijf achter BL3P, red.) vind ik briljant. Lekker Nederlands dus ik wilde BL3P gebruiken.”

Naast het persoonlijke doel hoopt de ontwikkelaar ook andere mensen te helpen. Jorijn: ”Ik denk dat een van de grootste drempels voor adoptie van bitcoin de complexiteit is.

Je hebt als ontwikkelaar en bitcoiner de verantwoordelijkheid om het eenvoudig te maken voor mensen die het willen gebruiken. Dat had Ruben Waterman goed gezien.”

Zelf aan de slag

Om zelf aan de slag te gaan heb je niet veel nodig. Een account bij BL3P en je moet daar een actieve API key hebben. Die kun je hier maken.

Die API key zorgt ervoor dat de software toegang heeft tot jouw account. Het tooltje kan nu je account lezen, handelen én kan geld opnemen.

Jorijn raadt aan om je API te koppelen aan je IP-adres, zodat bij eventuele fouten niemand vanaf een ander adres misbruik kan maken van de API.

En dan heb je Docker nodig. Die kun je hier installeren. Met dit stukje software kun je de tools van Jorijn draaien.

Jorijn: ”Als je Docker hebt dan kun je het draaien. Als je elke maandagnacht bitcoin wil kopen dan moet hij wel aan staan. Je eigen laptop of computer werkt dus niet zo goed.”

Qua hardware is het handig om iets te hebben dat je lang kunt laten draaien. Denk bijvoorbeeld aan een Raspberry Pi, dat is een mooi stukje hardware dat uitermate geschikt is voor dit soort taken.

Extra informatie kun je vinden op de GitHub van Jorijn of de documentatie. Succes!

Onze redacteur Arnold heeft het tooltje inmiddels draaien en koopt nu automatisch zijn satoshi’s.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsinterview

  By Robin Heester

  Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Bitcoinmagazine.nl opgebouwd, inmiddels verkocht en nog steeds actief om een deel van de redactie te runnen. Hup bitcoin! :)

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

  Binance heeft succesvol $4,4 miljard aan digitale activa teruggehaald voor gebruikers die fouten maakten bij...

  Nieuws
  CEO Buckley van Vanguard gaat met pensioen, stapt de miljardenbeheerder nu wél in bitcoin ETF’s?

  Tim Buckley, de CEO van Vanguard Group, gaat aan het einde van 2024 met pensioen....

  Nieuws
  Crypto Mom: “Financiële systeem moet decentraliseren”

  Hester Peirce, een commissaris van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), is van mening...

  Nieuws
  Opnieuw Amerikaanse bank in de problemen, bullish voor bitcoin (BTC)?

  New York Community Bank ($NYCB) viel gisteren met 20 procent naar beneden om daarmee zijn...

  Lees meer