Zit Bitcoin in de ‘echo bubble’? Amerikaanse belastingdienst waarschuwt cryptohandelaren

De VS heeft duizenden cryptoliefhebbers geattendeerd op en gewaarschuwd voor belastingontduiking. De IRS probeert de handel in digitale munten in het gareel te houden. Verder heeft Bitcoin moeite om een keuze te maken: bear of bull?

Keuzestress voor Bitcoin (BTC)

Op moment van schrijven betaal je voor één BTC $10.093. De afgelopen 24 uur is de prijs daarmee met zo’n 3,4% gestegen. Afgelopen nacht zag BTC een spike van $9850 naar de $10.160, maar daarmee is ook alles gezegd. Bitcoin hangt al een dagen tussen $9.600 en $10.300 en blijft dus een beetje in een koker zitten. De dominantie van de munt blijft ook rond de 65% hangen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zit Bitcoin in de 'echo bubble'? Amerikaanse belastingdienst waarschuwt cryptohandelaren

Twitteraar @BigChronis ziet deze trend zich de komende twee dagen herhalen. Volgens hem hoeven we dit weekend nog niet veel spannends te verwachten.

Het is duidelijk dat Bitcoin op twee gedachten hinkt: gaan we door als bear of als bull? Als we het grotere plaatje bekijken, is te zien dat de run van de afgelopen maand enorm veel lijkt op die van 2017. @Mark_dow ziet hierin een ‘echo bubble’. Deze volgt normaliter op een eerdere grote parabolische groei en deze zal hierop ongeveer hetzelfde reageren: de prijs zal zakken, net als in 2017. Een echte echo van de bubbel van twee jaar terug, dus.

Waarschuwing vanuit de VS

Verder ook nieuws uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse belastingdienst, het IRS, heeft aan 10.000 crypto-investeerders waarschuwingen uitgedeeld aan. Volgens het Internal Revenue System zouden deze gebruikers mogelijk de federale belastingwet hebben overtreden.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Chuck Rettig, Commissaris van de IRS”]“Taxpayers should take these letters very seriously. The IRS is expanding efforts involving virtual currency,”[/penci_blockquote]

De IRS is bezorgd over het feit dat de digitale valuta het makkelijk maakt om (ongemerkt) aan belastingontduiking te doen. Er is aan de IRS nagevraagd hoe zij aan de gegevens van deze 10.000 cryptohodlers zijn gekomen. Het vermoeden bestaat dat dit via Coinbase is gebeurd. Hierop is echter nog geen geen antwoord op gegeven.

Zou de IRS écht stappen willen ondernemen tegen de belastingontduikers, dan moet het nog wel even geduld hebben. Volgens de wetgeving mag het pas drie jaar na de overtreding optreden tegen dit soort zaken. Op dit moment moet het dus bij een zeer dringende waarschuwing blijven.

Volgens een woordvoerder van de IRS hoeven de transacties met cryptomunten niet door de derde partijen gemeld te worden. Dit is voor de verkoop van aandelen wel het geval. Dit moet namelijk gemeld worden door de desbetreffende brokerage firm. Dat maakt deze casus ironisch: de IRS stuurt al wel allemaal waarschuwingsbrieven rond, maar heeft de achterliggende regeltjes hierover nog niet op orde.

Bron: Coingape